Vilafranca engega un projecte per millorar l'ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat en l'àmbit vitivinícola
Aquest dimarts al matí s’ha presentat públicament el projecte “Formació i inserció en clau vitivinícola: vincles socials per al futur”, una iniciativa destinada a millorar les oportunitats laborals de persones en situació de vulnerabilitat, a través de la formació i la inserció en el sector vitivinícola. El projecte es posa en marxa gràcies al suport del programa Impuls pel Territori 2025 de la Fundació Pinnae.
La presentació ha anat a càrrec del tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Medialdea, i ha comptat intervencions d’Ester Garcia, directora de la Fundació Wine Business School, entitat promotora del projecte; Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i responsable de la gestió tècnica integral del projecte, i Joan Melero, director de la Fundació Pinna, que dona suport al projecte.
El projecte és fruit de la col·laboració entre la Fundació Wine Business School i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, amb l’acompanyament i la supervisió de la Fundació Pinnae. El regidor Miquel Medialdea, destaca que “aquesta aliança estableix un marc de treball conjunt entre agents socials, formatius i empresarials del territori”.
Un projecte per ampliar oportunitats d’ocupació
“Formació i inserció en clau vitivinícola: vincles socials per al futur” neix, segons ha explicat Ester Garcia “amb la voluntat de millorar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat, s a través d’un treball intensiu de prospecció empresarial, detecció de perfils professionals emergents i disseny d’itineraris formatius específics vinculats al sector vitivinícola i la seva cadena de valor”.
El programa preveu incorporar una prospectora del sector, que actuarà com a punt d’enllaç entre empreses, agents socials i equip tècnic, amb l’objectiu d’identificar necessitats reals del mercat laboral, perfils professionals demandats i possibles itineraris d’inserció. El director de l’Escola d’Enoturisme, Gerard Domingo, ha concretat que “en aquest procés, s’hi preveu la col·laboració d’entitats del tercer sector del territori, que aportaran el coneixement dels perfils i de les necessitats de les persones destinatàries”. La primera fase, en desenvolupament, servirà per identificar perfils i elaborar els continguts formatius. En una segona fase, el curs vinent, es desplegarà la formació i s’acompanyarà la inserció de les persones participants.
Treball conjunt per un impacte social real
Durant la presentació s’ha subratllat la importància del treball coordinat entre les entitats impulsores —Fundació Wine Business School, Escola d’Enoturisme de Catalunya i Fundació Pinnae—, l’Ajuntament de Vilafranca i els agents socials i empresarials del territori. En paraules de Joan Melero, de Pinnae, “és amb la suma d’esforços que es generen oportunitats”.
El programa s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i reforça el compromís de totes les entitats implicades amb la cohesió social, l’ocupabilitat i el desenvolupament sostenible del territori.
