E-FIHRT 3/AGOST 2025: L'estiu deixa més turistes a Catalunya, però amb estades més curtes
Aquesta setmana, l'"E-FIHRT 3/AGOST 2025: L'estiu deixa més turistes a Catalunya, però amb estades més curtes" destaca que l’estiu 2025 està deixant un balanç amb més turistes a Catalunya, especialment a les vegueries de Barcelona, Penedès, Catalunya Central i Terres de l’Ebre, però amb estades més curtes. Tot i aquesta reducció en la durada, la despesa mitjana per persona ha crescut un 10,5 % fora de la ciutat de Barcelona, i el perfil predominant continua sent el visitant familiar i nacional.
A més de l’anàlisi de la temporada turística, el butlletí recull informacions d’interès estratègic i normatiu per al sector:
-
Consulta europea sobre turisme sostenible: la FIHRT ha aportat la veu del territori i del sector en el procés obert per la Comissió Europea.
-
Normativa en restauració: es recorda que els establiments no poden cobrar recàrrecs per reservar taula ni afegir costos sense previ avís, i que han d’oferir la carta per escrit (no només amb codis QR), almenys en català i amb preus finals clars.
-
Cultura i enoturisme: es destaca el cicle Moments Estel·lars a CASA SEAT, dedicat a l’enoturisme proper a Barcelona, així com concursos i festivals gastronòmics i patrimonials arreu del territori.
-
Sector vitivinícola: la verema 2025 a la DO Terra Alta s’ha iniciat amb bones previsions de qualitat i d’increment de producció.
-
Projectes locals i institucionals: Calafell ha renovat el segell de Destinació Turística Intel·ligent; Tortosa i l’Alguer avancen conjuntament en la candidatura a Patrimoni Mundial; i municipis com Castelldefels i Sitges engeguen campanyes per unes festes majors lliures de violències.
-
Medi ambient i sostenibilitat: el Parc Natural del Montseny reforça la prohibició de banyar-se en gorgs i rius per protegir el tritó del Montseny, mentre que es registren mobilitzacions contra retallades de personal als parcs naturals.
-
Ocupació i economia: els treballadors en activitats turístiques superen per primera vegada els 3 milions abans de l’inici de la temporada alta; alhora, PIMEC alerta dels efectes de la inflació, l’encariment de l’habitatge i l’impacte dels aranzels.
Aquest conjunt de dades i notícies ofereix una visió completa de l’estat actual del turisme i la restauració a Catalunya, tot subratllant la importància de la sostenibilitat, la regulació i l’evolució de l’activitat econòmica i laboral del sector.
Podeu accedir al contingut complet del butlletí seguint aquest enllaç.