La FIHRT a la recerca de la inspiració: el pas de Picasso per Gósol

La Junta Directiva de la FIHRT visita el llegat de Picasso a Gósol

En el marc del seu compromís amb la promoció del patrimoni cultural i turístic del país, la Junta Directiva de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) ha realitzat una visita institucional al Centre Picasso de Gósol, un espai que conserva i difon el pas transformador de Pablo Picasso per aquest petit poble pirinenc.

L’any 1906, buscant un entorn allunyat del París fatigat i sense inspiració, Picasso va arribar a Gósol acompanyat de la seva parella Fernande Olivier, seguint les recomanacions dels seus amics catalans Ramon Reventós i l’escultor Enric Casanovas. S’hi va estar unes vuit o nou setmanes que van marcar un abans i un després en la seva trajectòria artística. En aquest entorn rural i acollidor, Picasso va retrobar la inspiració i va posar les bases del que esdevindria el cubisme, donant lloc a prop de tres-centes obres.

Durant la visita, la Junta Directiva ha pogut conèixer de prop l’enigmàtica història de La dona dels pans –una de les obres icòniques d’aquella etapa, avui immortalitzada en una escultura a la Plaça Major de Gósol–, així com altres elements patrimonials vinculats a aquell estiu creatiu, com la llibreta personal de l’artista, fotografies de l’època i objectes quotidians que ajuden a comprendre millor l’univers picassià.

El recorregut pel Centre s’ha completat amb la visita a la nova exposició temporal: "Fernande Olivier: la dona que va acompanyar Picasso a Gósol", una mostra que posa en valor el paper d’Olivier, sovint oblidat, com a companya i figura clau en aquella etapa de renovació creativa.

Durant la visita institucional, la Junta Directiva de la FIHRT va pujar al turó del Castell de Gósol, un enclavament emblemàtic situat a 1.488 m i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Allà van passejar entre les restes de la Vila Vella —muralles, cases enrunades i l’antic recinte emmurallat— i van accedir a la torre quadrada, originària dels segles XI–XII, d’on van gaudir d’unes vistes espectaculars sobre la vall, el massís del Pedraforca, la serra del Cadí i els boscos que envolten Gósol . També van visitar l’antiga església parroquial de Santa Maria, amb la torre adossada que va servir com a mirador defensiu, i van conèixer les estratègies de repoblament medieval, com la Carta de Franqueses de 1273 que va fomentar la fundació del nucli original al castell.

Aquesta visita s’emmarca en la voluntat de la FIHRT de teixir aliances entre cultura i turisme, i de posar en valor espais amb una forta càrrega identitària com Gósol, on el llegat artístic conviu amb l’entorn natural i l’hospitalitat de la gent del territori.