Catalunya dona el tret de sortida a la novena edició de l'European Young Chef Award
-
Joves cuiners d’arreu d’Europa competeixen en un certamen que posa en valor el patrimoni gastronòmic i la creativitat culinària.
-
El certamen internacional arrenca avui a Sant Pol de Mar i reafirma Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025
-
Catalunya es converteix des d’avui en l’epicentre del talent culinari europeu amb l’inici de la novena edició de l’European Young Chef Award (EYCA), un concurs que reuneix joves cuiners d’arreu d’Europa per competir en un escenari on la tradició i la innovació van de la mà. L’esdeveniment, impulsat per l’Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism (IGCAT), se celebra del 24 al 28 de novembre en diversos punts del territori català, en el marc de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
La competició s’ha iniciat aquest matí amb la compra de productes locals a establiments de Calella, seguida de la benvinguda oficial a càrrec de Diane Dodd, presidenta d’IGCAT, i Lluís Serra, director de l’EUHT Sant Pol. Durant la jornada, s’ha presentat el jurat i s’ha formalitzat la signatura del IGCAT Regional Chef Ambassador Agreement, que converteix els participants en ambaixadors del seu territori i dels valors de la cuina sostenible.
Els nou candidats que aspiren al títol són Ànakin Rivera (Catalunya), Ioannis Liapakis (Creta), Bogdan-Andrei Lovin (Banat), Joan Taltavull (Menorca), Nigel Tabone (Gozo), Gabriele Somma (Sicília), Joana Gonçalves (Coimbra), Pija Frešer (Eslovènia) i Ivan Barčot (Dalmàcia).
Els dies centrals del certamen tindran lloc a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL). Avui, dimarts 25, els candidats elaboren la versió tradicional del plat amb què representen la seva regió, en una sessió no competitiva que posa en valor el patrimoni gastronòmic europeu. Demà, dimecres 26, serà el torn de la prova innovadora, en què els joves cuiners presentaran davant el jurat una reinterpretació creativa del seu plat emblemàtic. Aquesta jornada es retransmetrà en streaming a través del canal oficial d’IGCAT, per apropar la competició al públic internacional.
El jurat, presidit pel xef català Xavier Pellicer, referent mundial de la cuina vegetal i saludable, compta amb professionals de prestigi com Evi Chioti (Xipre), experta en gastronomia sostenible; Frida Jensen (Noruega), xef i pastissera innovadora; Ken Trahv (Estònia), emprenedor gastronòmic; Wendy Barrie (Escòcia), defensora del patrimoni alimentari; i Per Tørrissen (Noruega), especialista en cuina àrtica i educació gastronòmica. La seva tasca garanteix el rigor i la qualitat d’un certamen que busca impulsar la creativitat a partir de la tradició.
El programa d’activitats complementa la competició amb experiències immersives que permetran als participants descobrir la cultura i la gastronomia catalana. Avui, després de les proves, viuran la Castanyada a Viladrau, amb tastos i sopar temàtic basat en productes locals. Demà, la jornada continuarà amb una visita a Vilafranca del Penedès, on s’endinsaran en la tradició dels castells i gaudiran d’un banquet amb productes de temporada. El dijous 27, Barcelona serà l’escenari d’un recorregut gastronòmic per la Boqueria i espais emblemàtics, amb dinar a la Fàbrica Moritz, abans de la gran gala.
La gala final se celebrarà el dijous 27 de novembre a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, un marc incomparable per a la proclamació del guanyador i els dos finalistes de l’edició 2025. L’acte, presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, culminarà amb un sopar oficial que posarà punt final a una setmana dedicada a la creativitat, la sostenibilitat i la promoció del patrimoni culinari europeu.
Sobre l’European Young Chef Award
L’European Young Chef Award és un certamen impulsat per l’IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que reuneix els guanyadors dels concursos regionals de tota Europa amb l’objectiu de promoure la innovació a partir de la cuina tradicional, posar en valor les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors dels productes i territoris locals.
L’edició d’enguany forma part de les iniciatives de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L’esdeveniment és organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme, amb la col·laboració del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.
