El Departament d'Agricultura impulsa el Pla d'Acció de la mel per posar en valor les característiques excepcionals de la mel catalana

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat el Pla d’acció de la mel a Catalunya 2025-2028, que es desplega a través de 6 eixos estratègics i 39 accions concretes per reforçar-ne el valor nutricional i les característiques organolèptiques

Els nous ajuts s’orienten a la compra de ruscs, equipaments, compensacions per danys causats per la vespa asiàtica, formació de nous professionals, i promoció del producte, entre altres

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat el Pla d’acció de la mel a Catalunya 2025-2028, que es divideix en 6 eixos estratègics i preveu 39 accions concretes per reforçar el valor nutricional i per posar en valor les característiques organolèptiques excepcionals de la mel catalana.

“La mel és un tresor gastronòmic que parla molt de nosaltres perquè és guardià de tradicions, històries i valors arrelats en el patrimoni de la cuina catalana. I, a més, té una gran importància a la gastronomia, tant en postres tradicionals com en plats salats. Avui posem a disposició del sector unes eines que són necessàries per garantir la viabilitat i rendibilitat de les granges de mel i, alhora, per promocionar el consum d’aquest producte tan arrelat”, ha manifestat el conseller Òscar Ordeig durant la presentació del Pla, a la finca apícola Can Parcala de Cabrera de Mar.

El Pla és el full de ruta que ha traçat el Govern conjuntament amb el sector, i vol reconèixer el valor del sector apícola català, reforçar-ne la sostenibilitat, i promoure’n la producció i comercialització a través de polítiques públiques estructurals, participatives i alineades amb les noves necessitats. En concret, el Pla es desglossa en sis eixos: producció i sostenibilitat; ajuts i finançament; qualitat i diferenciació; comercialització i promoció; educació, formació; innovació i sensibilització, i, finalment, governança i seguiment del Pla.

Actualment el sector rep el suport de l’Administració a través de diferents línies d’ajuts. El Pla d’acció referma el compromís del Departament creant un paquet de cinc línies d’ajuts enfocats a donar resposta als nous reptes i demandes del sector. Aquests reptes i demandes s’orienten a la compra de ruscs, equipaments, compensacions per danys causats per la vespa asiàtica, formació de nous professionals, i promoció del producte, entre altres.

Aquest Pla vol ser un instrument de país, per garantir el futur del sector apícola català mitjançant accions “decidides, transversals i amb visió de llarg termini. La qualitat, la sostenibilitat i la identitat seran els eixos centrals que articularan una apicultura catalana forta, connectada amb la societat i reconeguda arreu”, ha destacat Ordeig.

Entre les accions que preveu el Pla hi ha l’execució d’un pla de xoc contra la vespa asiàtica, incloses mesures preventives com el parament massiu i la recerca de tècniques innovadores; el desenvolupament d’un banc de terres apícoles per facilitar l’assentament d’explotacions, especialment a zones en regressió demogràfica, i l’anunciada creació d’una marca col·lectiva per a les mels catalanes, gestionada pel sector i amb suport institucional, entre moltes altres propostes.

Clau en la biodiversitat

L’activitat apícola té el seu màxim exponent en la pol·linització que fan les abelles, ja que contribueix al manteniment, a la conservació i a l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on es porta a terme. Per exemple, la pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i incrementa la rendibilitat d’altres espècies cultivades, especialment les fructícoles.

Un sector que cal potenciar

L’apicultura és una activitat tradicional implantada a moltes zones rurals de Catalunya. Com a activitat agrària principal (agricultors professionals) o com a activitat complementària d’altres activitats agràries, l’apicultura compleix una funció econòmica, contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població i reforça el teixit econòmic i social. Actualment, el sector apícola té diversos reptes que cal afrontar a fi de preservar aquest paper clau.

El gràfic següent mostra l’evolució del nombre d’explotacions apícoles a Catalunya entre els anys 2014 i 2024. Tot i el descens del darrer any, les explotacions apícoles a Catalunya han passat de 1.087 el 2014 a 1.137 el 2024.

Gràfic

Pel que fa a la distribució comarcal a Catalunya, destaquen clarament la comarca del Baix Ebre (25.842 arnes), molt per sobre de la resta, i també la Segarra (10.226 arnes) i la Noguera (10.172 arnes). Aquestes tres comarques concentren gran part de l’activitat apícola, mentre que moltes altres comarques en tenen una presència molt baixa, amb menys de 1.000 arnes.

grafic 2