Tarragona acollirà la gala dels Sols Repsol i Alcanar l'entrega dels Soletes, en un any clau per a la gastronomia catalana
Catalunya acollirà per primera vegada la Gala dels Sols Guia Repsol en l'edició 2026
El Govern i Guia Repsol, juntament amb la Diputació de Tarragona i els ajuntaments de Tarragona, Reus i Alcanar, han anunciat un acord per celebrar l’esdeveniment
Catalunya és el territori amb un major nombre de restaurants distingits amb Sols Guia Repsol a Espanya: en suma un total de 114
Per primera vegada, Catalunya es convertirà en el punt de trobada de la comunitat gastronòmica de tot l’Estat, reunida anualment al voltant de la Guia Repsol. La ciutat de Tarragona ha estat escollida per acollir la Gala dels Sols 2026, en la qual es donaran a conèixer els restaurants guardonats de la nova edició. L’esdeveniment tindrà lloc el dilluns 16 de febrer, al Palau Firal i de Congressos de Tarragona i tindrà com a lema “Seguim provant coses noves”. Reus acollirà el dia anterior més de 200 cuiners i cuineres de tot l’Estat en l’acte de benvinguda.
L’anunci de la nova seu de la Gala dels Sols ha tingut lloc a la Sala Sarcòfag del Pretori romà de Tarragona. L’acte ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, acompanyat de la directora general de Turisme, Cristina Lagé, la directora general de Comerç, Marta Angerri, la directora de l’Agència Catalana de Turisme, Arantxa Calvera, i la directora del serveis Territorials a Tarragona, Mar Giné. També han assistit a l’acte la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Enric Adell; l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; el regidor de Promoció Econòmica, Innovació, Coneixement i Mercats de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges; l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig; la directora de Guia Repsol, María Ritter, i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho.
La presentació ha comptat amb la participació de dos dels cuiners catalans amb Tres Sols Repsol, Nandu Jubany (Can Jubany) i Eduard Xatruch (Disfrutar), que han estat acompanyats per diversos cuiners i cuineres reconeguts per la Guia Repsol, mostrant el talent i la potència gastronòmica del país. També ha assistit a l’acte una nodrida representació de restaurants de la demarcació de Tarragona reconeguts amb Sols Repsol com AQ, Can Bosch, Citrus del Tancat, Deliranto, El Terrat, Ferran Cerro, L’Antic Molí, Les Moles, Quatre Molins i Villa Retiro, El Celler Joan Pàmies i Rincón de Diego.
Les celebracions començaran a Reus el diumenge 15 de febrer amb una gran festa de benvinguda als guardonats, que serà el preludi de la cerimònia oficial. L’endemà, dilluns 16 de febrer, més de 200 cuiners i cuineres de tot l’Estat, així com personalitats, institucions i mitjans acreditats, es reuniran al Palau Firal i de Congressos de Tarragona per a Gala dels Sols 2026.
Coincidint amb la gala, durant tota la setmana, des de la direcció general de Comerç s’impulsaran actuacions de promoció del comerç i la restauració d’aquests municipis.
Al cap de poques setmanes, serà la localitat tarragonina d’Alcanar, a les Terres de l’Ebre, la que prendrà el relleu com a seu de l’entrega dels Solets de primavera de 2026. Els Solets són la qualificació més jove de Guia Repsol, dirigida a aquells racons amb encant i que es diferencien per la seva proximitat, la seva proposta desitjable i el bon ambient.
Catalunya, que enguany ostenta la distinció com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, és el territori amb un major nombre de restaurants amb Sols Guia Repsol a Espanya. En suma un total de 114, dels quals 13 estan ubicats a la demarcació de Tarragona. Cal destacar que Catalunya encapçala també el nombre d’establiments guardonats amb la màxima distinció de 3 Sols, la qual cosa la converteix en el màxim referent d’excel·lència de l’hostaleria nacional. Concretament, té 9 restaurants amb Tres Sols, 29 amb Dos Sols i 79 amb Un Sol.
