Catalunya acollirà la novena edició de l'European Young Chef Award al novembre
La 9a edició de l’European Young Chef Award se celebrarà a Catalunya entre el 24 i el 28 de novembre i reunirà deu delegacions internacionals que competiran pel guardó europeu.
L’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT) acollirà les proves culinàries els dies 25 i 26 de novembre.
El premi es lliurarà el 27 de novembre en una gala a Barcelona presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig.
Catalunya serà l’escenari de la novena edició de l’European Young Chef Award, que tindrà lloc entre el 24 i el 28 de novembre en diferents punts del territori. Durant quatre dies, deu delegacions de joves cuiners procedents de diverses regions europees conviuran i competiran per alçar-se amb el títol de millor xef jove europeu, en un esdeveniment que combina talent, creativitat i cultura gastronòmica.
L’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT) serà la seu de les proves culinàries. El dimarts 25 de novembre, els candidats elaboraran la versió tradicional del plat amb què representen la seva regió, en una sessió no competitiva que posa en valor l’arrel i el patrimoni gastronòmic de cada territori. El dimecres 26, els joves cuiners afrontaran la prova classificatòria amb la seva proposta innovadora, davant un jurat internacional presidit pel xef català Xavier Pellicer i integrat per destacats professionals de la gastronomia europea.
El dijous 27 de novembre, Barcelona acollirà la gala de lliurament del premi, presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, en què es donarà a conèixer el guanyador i els dos finalistes de l’edició 2025.
Durant la seva estada, els participants i els seus mentors gaudiran d’un programa d’experiències gastronòmiques que recorrerà poblacions com Sant Pol i Arenys de Mar, Viladrau, Vilafranca del Penedès i Barcelona. L’objectiu és que puguin descobrir els productes locals, el receptari tradicional, les festivitats i els trets distintius de la cuina catalana, patrimoni reconegut internacionalment.
Sobre els joves cuiners que han representat Catalunya a l’EYCA
Els participants a l’European Young Chef Award són joves cuiners d’entre 18 i 26 anys que han guanyat el concurs regional de la seva regió d’origen. Tots ells estan vinculats a escoles d’hostaleria, restaurants o projectes gastronòmics i destaquen pel seu domini tècnic, la sensibilitat envers el producte local i el compromís amb la sostenibilitat. Cada candidat presenta dues elaboracions: una versió tradicional d’un plat emblemàtic del seu territori i una reinterpretació innovadora que n’actualitza l’essència.
Els representants catalans de les darreres edicions han estat:
2018 - Eric Díaz (Escola Joviat)
2019 - Mariona Rodà (Institut Bisbe Sivilla)
2021 - Eric Montes (Jesuïtes Sant Ignasi)
2022 - Raúl Gisbert (EUHT Sant Pol)
2023 - Osvaldo Sejas (ESH Vedruna de Gràcia)
2024 - Marta Minoves (CETT-UB)
2025 - Ànakin Rivera (EUHT Sant Pol)
Sobre l’European Young Chef Award
L’European Young Chef Award és un certamen impulsat per l’IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que reuneix els guanyadors dels concursos regionals de tota Europa amb l’objectiu de promoure la innovació a partir de la cuina tradicional, posar en valor les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors dels productes i territoris locals.
L’edició d’enguany forma part de les iniciatives de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L’esdeveniment és organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme, amb la col·laboració del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.
