El conseller Ordeig elogia i reivindica la funció social i el llegat cultural de les àvies que preserven i transmeten la cuina tradicional
Avui s’han reunit a Món Sant Benet les Gastrosàvies en un esdeveniment d’intercanvi i transferència de coneixement com a homenatge a les cuineres casolanes que hi han participat
Aquest projecte s’emmarca en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i compta amb l’assessorament tècnic de la Fundació Alícia
“Els fogons de Catalunya són un tresor que hem de continuar cuidant sota el guiatge d’aquestes dones, que són saviesa pura, i del talent inesgotable del sector gastronòmic. Elles són cultura, són saviesa, són salut, són amor per la terra i, tot ben cuinat, ens dona una dimensió internacional com a país que hem de posar en valor i potenciar”, ha manifestat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, aquest matí durant l’obertura de la gran trobada de Gastrosàvies al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Aquest esdeveniment és l’intercanvi i la transferència del seu llegat, però sobretot és un homenatge a les cuineres casolanes que hi han participat.
El projecte de les Gastrosàvies es porta a terme amb l’assessorament tècnic de la Fundació Alicia i està format per dones que formen part d’associacions i entitats d’arreu de Catalunya, les quals tenen un gran coneixement i molta experiència entorn de la cuina tradicional catalana.
La jornada ha estat un espai de trobada intergeneracional que dona veu i valor a les persones que han compartit el seu coneixement i que des de fa anys treballen per mantenir viu aquest saber. La trobada ha inclòs ponències de persones expertes en patrimoni i cultura alimentària, així com demostracions de cuina en directe (show cooking) d’algunes de les receptes recollides de les Gastrosàvies.
Gastrosàvies, un projecte de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia
El projecte Gastrosàvies neix en el marc del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, amb l’objectiu de preservar la cuina tradicional catalana per a les futures generacions mitjançant la transmissió del nostre coneixement culinari. La cuina tradicional es comunica de generació en generació, sovint de manera oral, per mitjà de les persones que la duen a terme, que durant molt de temps han estat sobretot les dones.
Les seves receptes es caracteritzen per la proximitat, l’ús d’ingredients de qualitat, la paciència en l’elaboració i la saviesa popular que, al llarg dels segles, ha portat a cuinar aprofitant els recursos locals i tenint en compte les influències geogràfiques de cada zona. Aquesta cuina és el nostre patrimoni gastronòmic i va més enllà d’una simple llista de plats i ingredients: representa la nostra història, cultura i identitat.
“Mantenir aquestes receptes no només ens permet conservar un llegat culinari inestimable, sinó que també ens connecta amb les nostres arrels i fomenta un sentit de pertinença”, ha defensat Ordeig. Per això, ha explicat la importància de donar visibilitat al coneixement gastronòmic de les persones grans arreu del territori català, cosa que genera autoestima envers la nostra cuina. D’aquesta manera, es difon el paper de les àvies com una part de la nostra cultura, es sensibilitza la societat sobre la importància de mantenir viu aquest patrimoni i es garanteix que es doni a conèixer l’essència de la gastronomia catalana, en perill de desaparèixer en la societat actual globalitzada.
“El nomenament de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, ja en la seva recta final, ha estat un moment idoni per portar a terme un projecte com aquest i reivindicar que si som un dels llocs del món on es menja i es beu millor és, sens dubte, gràcies al llegat de tantes i tantes dones, mares i àvies que ens han precedit”, ha conclòs el conseller Ordeig. També ha afegit que tota l’estratègia alimentària de Catalunya anirà lligada al projecte Gastrosàvies, fent referència a la recuperació d’aquest llegat i a la relació entre les generacions i reivindicant cada racó del país.
