La reducció de jornada hauria estat “inviable” per al sector HORECA i celebrem la seva paralització

La Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme FIHRT ha celebrat la decisió de paralitzar la proposta de reducció de la jornada laboral impulsada per la vicepresidenta del Govern espanyol, Yolanda Díaz, al considerar-la una mesura “inviable” i “desconnectada de la realitat” del sector HORECA.

Des de la Federació s’alerta que la iniciativa, plantejada sense consens ni diàleg amb el sector, hauria tingut un impacte devastador sobre la viabilitat de molts establiments d’hoteleria, restauració i cafeteries, ja fortament tensionats per l’increment de costos energètics, fiscals i de matèries primeres.

La reducció de jornada hauria suposat un augment de costos encobert que els negocis haurien hagut de traslladar als preus finals, afectant tant la competitivitat com la capacitat de consum dels ciutadans i visitants. Això hauria posat en risc tant la continuïtat de moltes pimes com la qualitat del servei que caracteritza el sector.

Insistim que qualsevol debat sobre el temps de treball ha de sorgir del màxim consens social i empresarial i articular-se a través de la negociació col·lectiva sectorial, tenint en compte la realitat específica d’activitats tan intensives en mà d’obra com l’hostaleria i el turisme.

“La proposta evidenciava una manca de coneixement del funcionament quotidià dels nostres establiments. Sense escoltar ni consensuar amb els actors clau, qualsevol mesura està condemnada al fracàs”, ha remarcat el President de la FIHRT, Domingo Morilla

Finalment, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme FIHRT recorda que l’HORECA és un sector clau en l’economia catalana i espanyola, motor de generació d’ocupació i de dinamització territorial, i que ha de ser tingut en compte com a actor imprescindible en la definició de qualsevol canvi normatiu que afecti l’organització del treball.