L'Escola d'Enoturisme de Catalunya celebra 10 anys amb la I Jornada d'Enoturisme i Sostenibilitat
Aquest dimecres 5 de novembre, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya va celebrar el desè aniversari de la seva creació amb una jornada dedicada a l’enoturisme i sostenibilitat i un acte d’entrega de diplomes que van reunir estudiants, docents, empreses, institucions i professionals del sector. L’esdeveniment, celebrat al Vinseum, està inclòs dins del Mes de l’Enoturisme de Vilafranca del Penedès.
El matí es va dedicar a la I Jornada d’Enoturisme i Sostenibilitat: de l’enoturisme responsable a l’enoturisme regeneratiu, que va comptar amb la participació d’experts, empreses i institucions, amb la conducció de la periodista i sommelier Eva Vicens. La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional de FranCisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès; de Juan A. Pérez García, diputat adjunt de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona; i de Xavier Font, subdirector de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
A continuació va presentar-se la ponència marc sota el nom Del turisme responsable al turisme regeneratiu, la qual va anar a càrrec d’Arturo Crosby, biòleg ambiental, consultor internacional i CEO de Fòrum Natura. Crosby va insistir en la necessitat d’avançar cap a pràctiques turístiques que generin impactes positius reals al territori.
Tot seguit, la primera taula rodona, moderada per Begoña Fernández, va donar veu a professionals del sector de la intermediació turística com Yonka Agalova (My Story Travel), Aurora Hazas (The Travel Coach) i Jordi C. Duran (Travelàdic), que van compartir bones pràctiques per transformar el turisme de volum en turisme de valor, destacant l’experiència personalitzada, l’autenticitat i el respecte pel medi com a factors clau per atraure un visitant conscient i fidel.
Posteriorment, David Jobé, periodista i investigador, i Gerard Domingo, director de l’escola, van presentar la tercera fase de Wine Travel Observer, centrat en l’anàlisi de la sostenibilitat aplicada al sector enoturístic català. La principal conclusió, basada en els resultats de més de 300 enquestes a negocis d’enoturisme, és que Catalunya obté un 7,3 sobre 10. Els tres pilars de l’enoturisme català mostren valors equilibrats: sostenibilitat ambiental (7,4 punts), responsabilitat social (7,2) i innovació (6,5).
L’última taula rodona va ser dedicada als reptes i oportunitats de la Catalunya enoturística, amb la participació de representants de les diferents rutes del vi de Catalunya, la qual es va fer l’anàlisi de cadascun dels territoris en clau de sostenibilitat, responsabilitat i innovació.
El matí es va cloure amb la intervenció de Gemma Romeu, regidora d’Educació, Turisme i Esports de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, que va destacar la tasca de l’escola en la professionalització del sector i la seva aportació al territori.
