Els passatgers aeris internacionals superen els 10,7 milions al juny, cosa que suposa un creixement del 4,5% interanual

Segons l'informe de Turespaña, la Comunitat de Madrid, Catalunya, Balears, Canàries, Andalusia i la Comunitat Valenciana van concentrar el 97,1% del total de les arribades, i es detecta un augment de viatgers procedents de Turquia i Colòmbia.

Al juny de 2025, els passatgers procedents d'aeroports internacionals van ascendir a 10,7 milions, un 4,5% més que el mateix mes de l'any anterior, segons les dades publicades per Turespaña, l'organisme públic adscrit al Ministeri d'Indústria i Turisme a través de la Secretaria d'Estat de Turisme. Entre gener i juny de 2025, Espanya ha rebut 52 milions de passatgers internacionals, registrant un increment del 6,4% respecte al mateix període de l’any anterior.

Al juny, s’ha registrat un augment d’arribades de passatgers internacionals des dels principals mercats emissors, donant continuïtat a la tendència a l’alça observada des que va finalitzar la pandèmia. En la diversificació de mercats (resta de països), aquest mes destaquen les pujades dels països asiàtics com la Xina i Corea del Sud, així com l’augment de passatgers provinents de Turquia i Colòmbia.

Pel que fa als principals mercats emissors, el Regne Unit va aportar 2,5 milions de passatgers internacionals, generant un 23,6% del total del flux d’arribades a Espanya, amb un creixement interanual del 2,1%. Balears va ser la principal destinació dels britànics, amb un 26,9% dels passatgers, seguida de Canàries, amb una quota del 20,7%. En termes de variació interanual, Galícia i Múrcia van registrar increments superiors al 7%.

Des d’Alemanya van arribar al juny 1,4 milions de passatgers (13,6% del total), amb un increment interanual de l’1%. Tot i que Balears va ser la principal receptora, amb una quota del 46,4%, les arribades a aquesta comunitat van disminuir un 1,6%. Catalunya i Canàries van ser les següents comunitats amb més recepció de passatgers alemanys, amb creixements del 3,6% i 2,7%, respectivament.

Des d’Itàlia va arribar el 9,7% del flux total de passatgers al juny, amb 1 milió de passatgers i un creixement interanual del 8,4%, que va beneficiar totes les comunitats excepte Galícia, que va experimentar un retrocés. La Comunitat de Madrid i Catalunya van concentrar conjuntament el 53,8% de les arribades. Pel que fa a les variacions interanuals, la Comunitat Valenciana i el País Basc van destacar amb increments superiors al 20% en ambdós casos.

França va representar el 7,3% del total de passatgers al juny, amb una expansió del 2,5%. Catalunya i Madrid van concentrar el 46,7% del total d’arribades, però va ser Balears qui va registrar el major increment, amb més de 15.000 passatgers internacionals addicionals respecte al mateix mes de l’any anterior.

Finalment, els passatgers procedents dels Països Baixos van representar el 4,6% del total i van experimentar un augment del 3,5%. Es van dirigir principalment a Catalunya i la Comunitat Valenciana, amb quotes del 20,8% i 19%, respectivament. Totes les comunitats, excepte Canàries, van registrar creixements interanuals, destacant Andalusia i el País Basc.

Comunitats autònomes de destinació

Al juny, les sis principals comunitats autònomes (Comunitat de Madrid, Catalunya, Balears, Canàries, Andalusia i Comunitat Valenciana) van concentrar el 97,1% del total d’arribades. Totes van registrar increments, sent el més destacat el de la Comunitat Valenciana, amb un 10,7%, i el més moderat el de la Comunitat de Madrid, amb un 1,5%.

Balears va ser la comunitat que va rebre el major nombre de passatgers aquest mes, amb un 21,4% del total i un increment de l’1,7%.

Pel que fa als aeroports, l’Adolfo Suárez Madrid-Barajas va ser el que més arribades va registrar amb companyies tradicionals al mes de juny, amb 1,72 milions de passatgers (un 3,3% més); seguit de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, amb 681.571 passatgers internacionals (un increment del 4,4%); i l’aeroport de Palma, amb 584.278 arribades, tot i que en taxa interanual retrocedeix un 1,5%. L’increment interanual més alt el va registrar l’Aeroport Internacional Arturo Michelena, de València, amb un 12,2% més d’arribades que al juny de l’any anterior.