Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia reivindica, al juliol, la importància de la fruita i el raïm en la nostra gastronomia
Tot el mes de juliol es duran a terme activitats que recorden que a l’estiu s’inicia el verol del raïm i és el moment de punt òptim de maduresa de moltes fruites
Moltes de les activitats tenen lloc en zones de Lleida, Girona i Tarragona on tradicionalment es cultiva la fruita dolça, com la poma, la pera, la pruna, les cireres, els préssecs, les nectarines, els albercocs i el raïm
Catalunya és una de les principals productores de fruita dolça d’Europa, un cultiu de llarga tradició que té el seu origen en el clima mediterrani, d’hivern fred i estiu calorós, ideal per conrear aquest tipus de producte. El cultiu de la fruita dolça forma part de la cultura pagesa catalana i s’ubica principalment en el territori de Lleida, concretament en comarques com el Segrià, la Noguera, l’Urgell o el Pla d’Urgell, però també en altres zones, com Tarragona, Barcelona o Girona. A més, aquest cultiu es caracteritza per la seva varietat i qualitat, i és reconegut amb denominacions d’origen protegides i indicacions geogràfiques protegides com la DOP Pera de Lleida o la IGP Poma de Girona.
Fruita dolça és com s’anomena un seguit de fruites carnoses, sucoses i amb un gust dolç (com els préssecs, els paraguaians, les nectarines, les prunes, les peres, les pomes, les cireres o els albercocs) que es caracteritzen per ser riques en aigua, vitamines, fibra i sucres naturals. Aquestes qualitats fan que sigui un element clau de la gastronomia catalana i que tingui diversos usos culinaris. Tot i que sovint es menja crua o fresca, també s’empra en moltes receptes dolces i salades, com melmelades, confitures, coques, pastissos i cremes, i també serveix d’acompanyament a plats tan típics com el pollastre amb prunes o l’ànec amb peres.
El mes de juliol és un moment clau en el conreu d’aquestes peces perquè és el moment de màxima producció i punt àlgid de la collita. Es recull una gran part de la fruita madura i comença la seva comercialització. Per això, en el marc de la celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia es reivindica aquest moment mitjançant l’organització de diferents activitats que tenen la fruita com a protagonista. Es tracta d’activitats com tastos de fruita, jornades gastronòmiques de receptes amb fruita i festivals amb música i degustacions.
Les principals activitats que es portaran a terme són les següents:
- De l’1 al 31 de juliol. La fruita fresca com a protagonista (diferents restaurants de la comarca de l’Urgell). L’Àrea de Turisme de l’Urgell organitza, juntament amb diversos restaurants, una ruta gastronòmica per posar en valor la fruita fresca de la zona.
- De l’1 al 15 de juliol. Campanya “Fruita Baix. Visites a pagès als restaurants Sabors de l’Horta del Baix Llobregat”(diferents restaurants del Baix Llobregat). Campanya impulsada pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat que posa en valor la qualitat i la varietat de les fruites cultivades al Baix Llobregat i promou els restaurants que formen part del col·lectiu Sabors de l’Horta.
- Del 6 al 7 de juliol. Gastrofruita Dolça (Flix). Jornades organitzades per l’Ajuntament de Flix centrades en la presència de la fruita dolça en la pastisseria i la cuina.
- 7 de juliol. Concurs de vins amb producte gastronòmic de proximitat, Denominació d’Origen Tarragona (Palau Robert de Barcelona). Jornada de maridatge de vins premiats a la 31a edició del Concurs de Vins de la Denominació d’Origen Tarragona amb productes gastronòmics de proximitat i de la regió.
- 12 de juliol. Fruit Music Festival (Seròs). Festival que té com a objectiu principal la degustació de fruita dolça de proximitat mentre els assistents gaudeixen dels espectacles programats durant la tarda i nit.
- Del 16 al 30 de juliol. Tastos d’estiu (Tàrrega).Tast de fruita dolça promogut per l’Ajuntament de Tàrrega.
- 17 de juliol. Refresca’t amb la fruita del Pla d’Urgell (Barbens i altres municipis). Barbens i altres municipis de la zona organitzen diferents tallers monogràfics de consciència ecològica i accions responsables basats en l’elaboració d’una recepta amb fruita de temporada i de quilòmetre zero.
- 20 de juliol. Jornades de la poma amb Gastrosàvies (Barbens). Jornada en què àvies de Barbens compartiran el seu coneixement culinari amb receptes que tenen la poma com a ingredient principal.
Es pot consultar informació actualitzada sobre aquestes i altres activitats a l’apartat Agenda del web somgastronomia.cat