WTO: "L'enoturisme a Catalunya: dades per obrir camí, reptes per consolidar un futur"

Domingo Morilla, president de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) valora el paper dels restaurants i els establiments turístics en l’enoturisme a Catalunya amb la publicació de Wine Travel Observer.

WINE TRAVEL OBSERVER I LA FIHRT

Quan un territori parla de vi, parla també de paisatge, d’història, de treball de la terra i, sobretot, de persones. I això és exactament el que hem tingut a les mans amb la presentació de l’estudi Wine Travel Observer (WTO), elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Batea, a la Terra Alta. Un territori, per cert, on la vinya no només es cultiva, sinó que forma part del batec quotidià.

Com a President de la FIHRT i del Gremi d’Hostaleria de Viladecans, però sobretot com a cuiner compromès amb la cuina de proximitat, celebrar i difondre aquest estudi és un deure i un orgull. Perquè per primera vegada disposem d’un mapa actualitzat i rigorós de l’oferta d’enoturisme de Catalunya, que no només compta els cellers visitables, sinó que analitza també el seu grau d’implicació en les Rutes del Vi, el tipus de serveis que ofereixen, les dificultats que tenen, i els camins que tenim encara per recórrer.

DADES PER OBRIR CAMÍ

De l’estudi se’n desprenen dades clau que ens han de fer reflexionar com a sector:

• Catalunya compta amb 918 cellers elaboradors de vi, dels quals 451 són visitables, una xifra molt superior a la coneguda fins ara.

• No obstant això, només un 57% d’aquests cellers estan inscrits a alguna Ruta del Vi, i per tant no formen part d’una estratègia conjunta de promoció territorial.

• Els restaurants i allotjaments amb enfocament enoturístic han estat estudiats a fons en una segona fase del WTO en la que la Federació, els Gremis i llurs socis i sòcies, empresaris i empresàries del sector, han tingut un lloc destacat.

REPTES DE FUTUR

Aquesta mirada global ens confirma que l’enoturisme és molt més que visitar cellers. És una experiència completa que ha d’incloure gastronomia local, allotjament amb caràcter, bars de vins, agrobotigues, espais culturals i, sobretot, una acollida professional i formada.

Per això, des del món de l’hostaleria i la restauració, tenim una responsabilitat directa: sumar-nos a aquest moviment. Cal que els restaurants oferim vins del territori, que expliquem als nostres clients les històries que hi ha darrere cada ampolla. Cal que els establiments siguin prescriptors actius del paisatge vitivinícola que tenim al costat de casa.

EL PAPER DE LA RESTAURACIÓ I L’HOSTALERIA

L’estudi ens dona eines per actuar. Ens permet conèixer millor la realitat dels cellers, les seves mancances (molts són petits i només poden fer visites els caps de setmana) i la necessitat de formació especialitzada en enoturisme per al personal. Ens convida a repensar com podem crear propostes conjuntes entre restauració i cellers, i a defensar una enogastronomia de quilòmetre zero, sostenible i amb identitat.

Des de la FIHRT, volem donar les gràcies a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya per liderar aquest treball i reiterar el nostre compromís a seguir fent xarxa amb el territori. La col·laboració ha estat una experiència enriquidora i útil, que obre la porta a accions futures de major abast. Ara toca estendre aquest coneixement a tots els professionals del sector, i posar les dades al servei de les decisions estratègiques.

CATALUNYA REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA

Perquè si volem que Catalunya sigui realment Regió Mundial de la Gastronomia el 2025, l’enoturisme n’ha de ser un pilar fonamental. Tenim el producte, la història i el talent. Ara, amb l’ajuda d’estudis com el WTO, tenim també les dades per orientar-nos i créixer amb visió de país.

El camí és clar: connectar territori, vi i cuina, per oferir al visitant una experiència memorable i autèntica. I això, estimats companys i companyes, només ho podrem fer si ho fem junts.