Catalunya proclama Ioannis Liapakis (Creta) com a European Young Chef 2025
L’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL) ha acollit aquesta setmana la celebració del certamen i la gala d’entrega dels premis s’ha realitzat aquest dijous a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona
Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, ha estat enguany l’amfitriona de la novena edició de l’European Young Chef Award (EYCA), que ha culminat avui amb la proclamació d’Ioannis Liapakis, representant de Creta, com a European Young Chef 2025. El seu plat, Erevinthos, ha captivat el jurat internacional presidit pel xef català Xavier Pellicer.
El jurat ha atorgat el primer premi per unanimitat, destacant “la profunditat excepcional dels sabors” i la connexió “poderosa i respectuosa” amb el patrimoni culinari cretenc. Els experts han subratllat com Liapakis ha sabut elevar una recepta humil i simbòlica, preservant-ne els valors essencials —resiliència, estima per la terra i aprofitament intel·ligent dels recursos— alhora que la portava a un llenguatge culinari contemporani.
Al mateix temps, el jurat ha elogiat tots els participants per l’alt nivell de compromís amb la sostenibilitat i amb els productors locals, un enfocament que ha enriquit la qualitat de les propostes i ha posat en relleu la força i diversitat de les cuines regionals representades.
Nou finalistes d’arreu d’Europa competeixen a Catalunya
La competició, celebrada del 24 al 27 de novembre a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL), ha
reunit nou joves cuiners de regions guardonades i candidates a Regió Europea de la Gastronomia:
- Pija Frešer (Eslovènia)
- Joana Gonçalves (Coimbra)
- Joan Taltavull Juaneda (Menorca)
- Gabriele Somma (Sicília)
- Ànakin Rivera Vázquez (Catalunya)
- Ioannis Liapakis (Creta)
- Nigel Frank Tabone (Gozo)
- Ivan Barčot (Dalmàcia Central)
- Bogdan-Andrei Lovin (Banat)
El segon premi ha estat per a Pija Frešer (Eslovènia), amb el plat United Kingdom of Pohorje Pisker, una reinterpretació vibrant i fidel d’un estofat tradicional. El tercer premi ha recaigut en Joan Taltavull Juaneda (Menorca), amb Arròs de la Terra, que celebra el blat xeixa; el jurat n’ha destacat la capacitat excepcional per transformar un cereal gairebé oblidat.
Catalunya, escenari d’una celebració europea de la tradició i la innovació
El certamen s’ha desenvolupat sota el lema Innovation on Tradition, que combina l’arrelament a la cuina tradicional amb la mirada creativa cap al futur. El 25 de novembre, els finalistes van compartir i presentar plats i productes locals dels seus territoris; l’endemà, van competir amb la seva reinterpretació innovadora.
A més de la competició, Catalunya ha oferit als joves xefs un programa d’immersió gastronòmica i cultural, que els ha permès descobrir productors, territoris i tradicions culinàries arreu del país. Aquestes experiències han reforçat la vocació del certamen com a espai d’aprenentatge, intercanvi i creació de xarxes professionals.
Un jurat internacional de prestigi
Les propostes han estat valorades per un jurat presidit per Xavier Pellicer, xef del restaurant que porta el seu nom i distingit com a Best Vegetable Restaurant of the World (2018 i 2019), així com guardonat el 2024 amb el Premi Nacional de Gastronomia de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
El jurat també ha comptat amb:
·Frida Jensen (Dinamarca), pastissera i 3r premi EYCA 2021
- Ken Trahv (Estònia), xef i emprenedor gastronòmic
- Evi Chioti (Xipre), xef executiva i jutgessa certificada de l’International Taste Institute
- Per T. Tørrissen (Noruega), expert IGCAT i gestor del Northern Norway Competence Center for Food
- Wendy Barrie (Escòcia), experta IGCAT, cuinera i divulgadora del patrimoni alimentari
A banda de l’excel·lència tècnica, el jurat ha valorat la creativitat, la capacitat de relat gastronòmic, la reducció del malbaratament alimentari i l’ús equilibrat d’ingredients, així com el coneixement profund del producte local.
La gala de cloenda a la Universitat de Barcelona
La cerimònia de lliurament de premis ha tingut lloc aquest 27 de novembre a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, en un acte presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, acompanyat de Dèlia Perpiñà, directora de Prodeca, i Arantxa Calvera, directora de l’Agència Catalana de Turisme.
En el seu parlament, el conseller Ordeig ha afirmat que “Catalunya està orgullosa d’haver estat l’amfitriona d’aquesta celebració internacional de la gastronomia. Felicito tots els finalistes i joves cuiners: sou el futur del nostre patrimoni culinari. Vull posar en valor, sobretot, els productors locals: sense la seva dedicació, no existiria el patrimoni gastronòmic que avui celebrem. Aquest certamen és també un reconeixement a la seva feina i a la riquesa dels nostres paisatges alimentaris.”
La presidenta d’IGCAT, Diane Dodd, ha destacat l’excel·lència gastronòmica i cultural que Catalunya ha ofert a participants i visitants, subratllant la capacitat del país per mostrar “una diversitat i qualitat extraordinàries”.
Sobre l’European Young Chef Award
L’European Young Chef Award és un certamen impulsat per l’IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que reuneix els guanyadors dels concursos regionals de tota Europa amb l’objectiu de promoure la innovació a partir de la cuina tradicional, posar en valor les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors dels productes i territoris locals.
L’edició d’enguany forma part de les iniciatives de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L’esdeveniment és organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme, amb la col·laboració del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.
