La FIHRT valora positivament la moratòria del VeriFactu: una oportunitat clau per preparar el sector de l'hostaleria i la restauració
La Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) celebra l’aprovació, per part del Consell de Ministres, del Reial decret que estableix una moratòria d’un any en l’aplicació obligatòria del sistema VeriFactu. Aquesta decisió representa un alleujament important per a milers d’empreses d’hostaleria i restauració, especialment microempreses i autònoms, que fins ara veien amb preocupació un calendari d’implantació massa exigent.
Des de la FIHRT es destaca especialment el paper actiu de PIMEC, que ha liderat les gestions davant del Govern espanyol per aconseguir aquest ajornament. Les propostes traslladades per l’organització empresarial —tant en relació amb la moratòria com amb la necessitat d’ajuts, formació i incentius fiscals— han estat decisives perquè s’hagi imposat una visió més realista i adaptada a la realitat de les petites empreses.
La federació també valora el paper clau de Junts durant la tramitació del Reial decret llei, exigint que s’incorporés aquesta moratòria i defensant les demandes del teixit productiu. Aquesta suma d’esforços institucionals i empresarials ha fet possible una solució que posa per davant la viabilitat de les empreses.
Un impacte directe sobre el sector i el territori
Per al sector de l’hostaleria i la restauració, el VeriFactu suposava un repte majúscul: canvis tecnològics obligatoris, inversions immediates en programari i equips, formació del personal i adaptació de processos interns, tot en un context encara marcat per la pressió de costos, la manca de personal i la necessitat de consolidar la recuperació.
La moratòria permet guanyar temps, planificar bé la transició digital i evitar riscos innecessaris per a la continuïtat de molts negocis, que són clau no només per a l’economia, sinó també per a la cohesió social, la dinamització dels municipis i l’atractivitat turística del territori. Bars, restaurants, hotels i petits establiments són motor d’ocupació, de vida als carrers i de servei a la ciutadania.
Reconeixement a la feina feta
La FIHRT vol posar en valor la tasca de totes les entitats, equips tècnics i representants empresarials que han treballat intensament aquests mesos per fer sentir la veu del sector. Gràcies a aquest treball col·lectiu s’ha evitat una implantació precipitada que hauria generat un fort impacte econòmic i operatiu.
Així mateix, la federació comparteix la demanda de PIMEC perquè les empreses que ja han fet l’esforç d’adaptar-se al sistema siguin reconegudes, mitjançant incentius fiscals o bonificacions a l’IRPF o a l’Impost de Societats, així com amb ajuts específics per a la digitalització.
Un any per preparar-nos: no ens adormim
Tot i el caràcter positiu de la moratòria, des de la FIHRT s’envia un missatge clar al sector: ara tenim un any per preparar-nos, però no ens podem adormir. Aquest període ha de servir per informar-se, formar-se, planificar inversions i adaptar progressivament els sistemes de facturació.
La federació es compromet a continuar acompanyant els establiments d’hostaleria i restauració en aquest procés, reclamant els recursos necessaris a les administracions i treballant perquè la implantació definitiva del VeriFactu sigui assumible, equitativa i realment útil per a les empreses.
