La Xarxa de Punts Lila ja compta amb l'adhesió de més d'una quarantena de municipis

La Diputació de Barcelona dona suport a la creació d’aquesta xarxa, que integra actualment més de 120 establiments, tant públics com privats, que informen, sensibilitzen i prevenen les violències masclistes.

A través d’aquests punts s’han atès des de l’any 2022 més de 6.300 persones i durant el 2025 la xarxa continuarà creixent amb la incorporació de nous ajuntaments.

La Xarxa de Punts Lila, un recurs impulsat per la Diputació de Barcelona, ja compta amb 43 municipis de la demarcació adherits, sumant més de 120 punts d’atenció entre establiments  i equipaments municipals, tant públics com privats (comerços, equipaments esportius, sanitaris, culturals, etc.), que informen, formen, sensibilitzen i prevenen les violències masclistes, alhora que lluiten contra les actituds i els comportaments sexistes.

A través d’aquest punts s’han atès des de l’any 2022 més de 6.300 persones i durant el 2025 la xarxa continuarà creixent amb la incorporació de nous ajuntaments.

L’any 2021 la Diputació de Barcelona va impulsar la creació de la Xarxa de territoris lliures de violències masclistes, un dels 20 projecte transformadors conformat per un conjunt de serveis, recursos i actuacions que tenen com a objectiu contribuir a garantir i defensar el dret fonamental de viure una vida lliure de violències masclistes.

Un dels eixos del projecte se centra en la sensibilització i prevenció, on es treballa en la implantació i el desplegament del recurs Xarxa Punts Liles, que l’Àrea de Feminismes i Igualtat posa a disposició dels municipis de fins a 75.000 habitants a través del Catàleg de Serveis de la corporació.

Ho fa a través de dues modalitats: els punts lila amb carpes dinamitzades als espais públics d'oci, pensades per a festes, concerts i activitats d’oci i entreteniment (amb un balanç de 23.149 atencions a 283 punts des de 2022), i la Xarxa de Punts Lila d'establiments i d'equipaments municipals, un recurs que inclou també la cessió d'una carpa i quatre hores de dinamització dos cops a l'any.

A través d’aquestes dues modalitats s’han atès des de l’any 2022 més de 33.000 persones. La majoria de les atencions se centren en informar envers les violències masclistes, mentre que les intervencions i denúncies a aquests punts son minoritàries, ja que representen, aproximadament, un 0,24% de les atencions.

El projecte de Punts Lila de la Diputació de Barcelona inclou la formació de personal tècnic municipal en l’abordatge de les violències als espais públics, i càpsules formatives en línia sobre la prevenció de les violències sexuals en context d’oci i festes adreçades a entitats i comissions de festa.

Una xarxa en constant creixement

L’Àrea de Feminismes i Igualtat treballa de manera transversal amb tota la corporació per assolir una demarcació lliure de violències masclistes, i arribar a espais on la població pot tenir més dificultats d’accés a la informació i als recursos existents al territori.

Així, un des objectius és que els parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona es converteixin en equipaments Punts Lila, s’integrin dins la Xarxa de Punts Lila i estiguin en permanent coordinació amb els serveis territorials d’abordatge de les violències de cara a la detecció i derivació de possibles casos.

Al novembre del 2023 el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny va acollir una prova pilot amb la instal·lació d'un punt lila als centres d'informació de Fogars de Montclús i la Rectoria del Brull, i es va adherir formalment a la Xarxa de Punts Lila de la corporació.

Aquest any s’està treballant també en la formació del personal tècnic de les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor de la Diputació de Barcelona-UMIC i en la creació d’unes pautes d’intervenció, amb l’objectiu que passin a adherir-se també a la Xarxa de Punts Lila.

Aquestes unitats donen servei a municipis petits que sovint no disposen d'altres serveis d'atenció directa. Això les converteix en una eina clau per detectar situacions de violències masclistes i facilitar la derivació als serveis especialitzats.