Vilarnau elaborarà l'any vinent caves de llarga criança 100% ecològics
Aquesta verema marca l'inici de l'elaboració dels caves de llarga criança 100% ecològics de Vilarnau, que preveu elaborar de cara el 2019. La cava de Sant Sadurní d’Anoia va començar la seva conversió de cultiu tradicional a ecològic l’any 2013 i el 2016 Vilarnau va obtenir la seva primera collita ecològica.
En paraules de Damià Deàs, gerent i enòleg de Vilarnau, “la decisió de caminar cap a una viticultura ecològica va començar fa alguns anys quan es va realitzar una important analítica de sòls i de la fulla, en la qual a més de certificar els paràmetres de nitrogen i potassi, es va detectar una baixa presència de microorganismes, bacteris i llevats. En aquell moment es va prendre la decisió de canviar la forma d’actuar respectant aquell sòl i es va començar a treballar d’una manera més sostenible i ecològica. Així, vam començar a utilitzar adobs ecològics procedents de compost vegetals certificats”.
Enguany s’espera una verema i una qualitat del raïm excel·lents. Amb respecte l’any 2017, les tasques han començat una mica més tard degut a les pluges registrades. “Aquest escenari és l’ideal per elaborar caves de llarga criança, amb bona graduació alcohòlica i excel·lent acidesa”, assegura el gerent de Caves Vilarnau.
Quant a les varietats, algunes parcel·les de Macabeu s’han vist amenaçades pel fong (mildiu), però s’ha aconseguit evitar sense l’aplicació d’herbicides, ni sulfats químics. De forma molt mesurada s’utilitza “brou bordelès”, així com feromones de confusió sexual per evitar l’arna. Per la seva banda, altres varietats han tingut una maduració molt bona i equilibrada, gràcies a la reserva d’aigua d’aquest any i a les fresques nits d’estiu.
2019: elaboració 100% ecològica
Vilarnau es fixa com a objectiu per el 2019 “tenir tots els seus caves amb la certificació de producte ecològic-vegà”, segons preveu Damià Deàs. Actualment, la col·lecció ecològica la conforma el cava Vilarnau Rosé Delicat i el vi “Capricis” de Vilarnau, elaborat amb Xarel·lo. La verema és nocturna i es perllonga des de mitjans d’agost fins la meitat de setembre “per evitar les altes temperatures”. La resta es realitza manual i diürna.
Aquesta petita cava artesanal està constantment innovant amb les varietats, en línia amb la seva filosofia d’avantguarda i compromís amb el medi ambient i amb el terroir. Entre els fruits d’aquesta aposta es troba una vinya de Garnatxa Peluda, plantada fa set anys, collida abans de la Parellada i que es dedica íntegrament per a l’elaboració del cava ecològic Vilarnau Rosé Delicat. “A Vilarnau vivim de la terra i per això està en el nostre ADN cuidar-la i mimar-la al màxim. Quant millor tractem el terroir i el seu entorn, millors fruits obtindrem de la vinya i millors caves de llarga criança es podran elaborar”, afirma Deàs.
En l’actualitat, Vilarnau compta amb 60 hectàrees, entre vinya pròpia i controlada, on s’apliquen tècniques de viticultura de precisió i que tenen certificació ecològica. Actualment, els caves de llarga criança de Vilarnau, elaborats amb el menor impacte possible sobre la natura, estan presents en 50 països i les seves principals destinacions són Suècia, Regne Unit, Holanda, Bèlgica i Lituània.