Inauguració de la 22a edició de la Ruta del Xató 2018-2019
Sitges ha acollit avui dilluns, l’acte d’inauguració de la nova temporada de la Ruta del Xató
L'Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges, ha estat l'escenari de la presentació de la nova temporada de la Ruta del Xató i que ha estat presidida pel nou ambaixador Josep Maria Albet i Noya, president de la DO Penedès; Miquel Forns, alcalde de Sitges, i Miquel Sàmper Rodríguez, diputat delegat de Turisme.
Durant l’acte s'ha pogut degustar les receptes del xató de cadascuna de les poblacions de la Ruta, acompanyades de vins de la DO Penedès. Tot seguit, els assistents han pogut gaudir, de la mà d'Alba Gràcia, historiadora de d'Hospital de Sant Joan, d'una visita guiada al recinte de l’Hospital en la que s'ha visitat la zona de les vinyes, l’edifici modernista i la capella i explicat l’origen i la història del a Malvasia i de l’Hospital.
Com a cloenda de la presentació s'ha ofert un tast de Malvasia Dolça.
El Xató
El xató és una experiència per llepar-se’n els dits que no pot faltar a l’àlbum dels grans moments gastronòmics de la teva vida!.
Imagina un plat lleuger i intens alhora, refrescant però saborós; tradicional i innovador, elaborat amb els millors productes de l’hort a la mar. Ara imagina que, a més, en pots menjar tant com vulguis, perquè és molt sa i té tots els beneficis de la dieta mediterrània. No t’ho pensis més. Aquest plat és el xató: escarola cruixent, barrejada amb la textura melosa del bacallà i de la tonyina, amb el toc àcid de l’anxova o del seitó. Tot això banyat amb una salsa exquisida de fruita seca, nyores i oli d’oliva verge, entre altres ingredients. Tradicionalment el xató es menja acompanyat de truites de carxofa, de fesols o de botifarra negra i d’un bon Penedès. Només hi ha un petit problema: d’autèntic xató, n’hi ha, almenys, cinc receptes diferents i com et pots imaginar, mai ens posem d’acord, així que el millor que pots fer és decidir-ho tu. Et convidem a viure les millors experiències del territori iconèixer els restaurants acreditats on menjar l’autèntic xató.
RECEPTA SITGES ELABORACIÓ (4 persones)
Escaldem les nyores. Torrem o fregim el pa, al gust. Amb pa torrat aconseguirem un plat més lleuger i digestiu. Deixem les llesques remullant en vinagre i les reservem.
Trinxem en un morter les ametlles, les avellanes, les nyores, l’all i un parell de seitons dessalats. Hi afegim les llesques de pa, corregim de sal i vinagre i, si el volem una mica picant, hi agreguem el bitxo. Ho anem lligant tot amb oli d’oliva verge.
Netegem i trossegem dues escaroles. Les barregem amb la tonyina iel bacallà esqueixats, amb els dos seitons que ens restaven i amb les olives. Repartim els ingredients, de manera que tots els comensals puguin tastar una mica de tot. Afegim la salsa al final, just abans de servir.
INGREDIENTS SALSA
• 100 g d’ametlles torrades
• 60 g d’avellanes torrades
• 2 seitons dessalats
• 2 dents d’all
• 4 nyores
• 2 o 3 llesques de pa
• Sal i vinagre al gust
• Oli d’oliva verge al gust
• Mig bitxo (opcional)
INGREDIENTS PLAT
• 2 escaroles
• 2 seitons dessalats
• 100 g de tonyina esqueixada
• 100 g de bacallà esqueixat
• 100 g d’olives arbequines
JOSEP MARIA ALBET I NOYA
Ambaixador de la Ruta del Xató 2018-2019
Josep M. Albet i Noya és reconegut pel seu incansable treball per impulsar la cultura del vi i pel seu compromís amb el territori del Gran Penedès. Defensor acèrrim de fer de la DO Penedès una denominació reconeguda per la qualitat i singularitat dels seus vins, ja l’any 1978 va ser el primer viticultor a elaborar vins ecològics a Catalunya i a l’estat Espanyol. Membre del sindicat d’Unió de Pagesos és un enamorat de la terra que coneix molt bé l’ofici del pagès, el seu treball i la importància que té en el resultat final dels vins. L’any 1984 va crear ALBET I NOYA amb societat amb el seu germà Toni i la seva mare Núria. Avui ALBET I NOYA té a la DO Penedès 80 hes. de vinya en propietat, dins la subzona de Muntanyes de l’Ordal compra raïm d’una dotzena de viticultors veïns i embotella un milió d’ampolles, de les que n’exporta un 80% a 29 països. Totes són ecològiques. (6.000 de vi natural sense sulfits).
La seva expertesa en l’elaboració de vins ecològics i biodinàmics el va portar a fundar l’any 1996 el celler “OSOTI Viñedos Ecológicos”, amb la primera marca de vi ecològic de la D.O.Q. RIOJA, a Andosilla (Rioja Baja) i l’any 1997 va fundar MAS IGNEUS, el primer celler elaborador de vi ecològic de la D.O.Q. PRIORAT, a Poboleda - Tarragona. Ja l’any 2004 va fundar AUZOLAN VITICULTORES celler elaborador de vins ecològics amb D.O. NAVARRA, a Olite, Navarra.
La seva passió pels vins ecològics el va portar a crear l’any 1997 ANPI WINES, la primera empresa importadora i distribuïdora de Catalunya i de l’estat Espanyol, especialitzada en vins ecològics i l’any 2015, va ser el primer Viticultor del Penedès a posar en pràctica la viticultura Biodinàmica.Josep M. Albet i Noya ha ostentat diversos càrrecs rellevants al llarg de la seva trajectòria. Membre de la Junta del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica).
Vocal a la D.O Catalunya per Unió de Pagesos, en representació dels viticultors particulars. President del Grup d’Elaboradors de Vins Ecològics de l’Associació Vinícola Catalana. Professor de cursos de Vitivinicultura Ecològica i Comercialització en diverses escoles i universitats. Tenerife (Universitat de La Laguna) Lanzarote, Barcelona, Tarragona, Lleida, Mallorca, La Rioja, Jaén, Navarra, València i Osca.Enguany la Ruta del Xató té l’honor de tenir-lo com a Ambaixador, amb qualitat de President del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès.