"MINÉRAL", DE MARC PICAVEZ, GRAN PREMI DEL JURAT DEL MOST 2018

El Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava 2018, certamen organitzat pel VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i el Cine Club Vilafranca amb la col·laboració de les denominacions d’origen catalanes D.O. Penedès, D.O. Cava i D.O. Montsant, ha tancat la seva vuitena edició en una fastuosa gala on el cinema i el vi han sigut, com no podia ser d’una altra manera, els protagonistes.

Durant la gala de cloenda, conduïda per l’actriu Cristina Dilla, s’han donat a conèixer els 10 premis que conformen el festival, i que ha alçat el film francès Minéral com a gran triomfadora, amb el Gran Premi del Jurat i el Premi Arrels. En acabar la cerimònia s’ha projectat, estrena a Catalunya, el nou film del també francès Olivier Assayas Non-fiction, protagonitzat per Juliette Binoche i Guillaume Canet. El Most 2018 tanca d’aquesta manera gairebé dues setmanes de projeccions i tastos de vins i caves a Vilafranca i diferents municipis del Penedès i des del 28 de novembre i fins al 2 de desembre el festival es trasllada al Priorat, on es podran veure bona part de les pel·lícules i hi tindran lloc un bon gruix de tastos i activitats enològiques. La xifra provisional d’espectadors puja fins als 4.200, als que s’hi sumaran els que assisteixin al Priorat.

 

 

El jurat de la secció Collita, composat per Montse Serra periodista vinícola i fundadora de l’editorial Vibop Edicions, especialitzada en llibres i revistes sobre vi; Tono Folguera, productor cinematogràfic i fundador de Lastor Media, amb la que ha produït films com 10.000 KMTierra firmeJúlia ist o Priorat –Premi Most l’any 2016–; Marta Selva, programadora cinematogràfica, codirectora de la Mostra de Films de Dones i de la distribuïdora Drac Màgic; i Sara Pérez, enòloga i productora vinícola que, a través de la seva bodega del Priorat, Mas Martinet, elabora alguns dels vins més ben considerats d’aquesta D.O.Q., ha decidit atorgar el principal guardó valorat en 3.000 euros, Gran Premi del Jurat, al film francès Minéral, de Marc Picavez, que s’ha fet també amb el Premi Arrels. El film retrata la transició generacional d’una vinya en un any, en què la verema esdevé especialment complicada per qüestions climatològiques. El Premi Vi Català, valorat en 1.500 euros, ha anat a 40 Hectàrees, la Terra i el Pagès, documental de Pep Puig que reivindica la figura del pagès que treballa la vinya en ple segle XXI, i el Premi Projecció Internacional, valorat en la mateixa xifra, a Revolución líquida, acostament humanista a l’ofici del sommelier a través de tres professionals i de la mà de la inquieta Clara Isamat, directora ja guardonada amb el premi Most l’any 2016 i premiada amb el màxim guardó del Festival Oenovidéo 2018. Els Premis a Millor Ficció i Millor Documental han sigut per Bohèmia, d’Anna Petrus, i Grand Cru, de David Eng, respectivament. El primer film és una història d’amor al voltant de les vinyes sostinguda en el temps i basada en els Vinòmics i el segon segueix al reconegut viticultor d’origen canadenc Pascal Marchand durant un any, 2016, en què la collita a la Borgonya va ser nefasta, fruit de malalties a les vinyes i grans gelades. Per últim, el Premi a Millor Treball Promocional s’ha repartit ex aequo entre Vinícola del Priorat: Vins de grans persones, d’Oscar Sánchez i Guillem Martínez, i Cultivare. Making Of 2018, d’Oriol Gallart.

 

 

El jurat de la secció de curtmetratges de ficció, Brot, format per la periodista i crítica cinematogràfica Desirée de Fez; l’actriu, guionista i dramaturga Daniela Feixas; i el programador i president de la Federació Catalana de Cineclubs, Tariq Porter, ha decidit atorgar el Premi del Jurat a Uno, de Javier Marco Rico, que parteix d’un telèfon mòbil sonant dins d’una bossa hermètica enmig del mar per parlar sobre el drama de la immigració. Per la seva banda, el Premi del Jurat Jove, format per Marta Amat, Sergi Chaves, Clàudia Guillen, Clàudia Climent i Cristina Roca, i també el Premi del Públic, són per al curt d’animació Viacruxis, d’Ignasi Lopez Fàbregas.

 

 

Per Xavier Fornos, director del Vinseum i codirector del Festival, l’edició d’enguany ha sigut una edició molt exitosa, en especial per la permeabilitat que el Most està aconseguint a tot el Penedès a través de municipis i uns cellers que “s’hi ha bolcat i ja són un específic en la programació del Festival”, i també quant a edats, “ja que una de les claus d’un festival com el Most ha de ser l’atenció en l’educació i en la formació de diferents públics de diferents edats”. En aquest sentit, Fornos ha volgut destacar l’èxit del Most Edu, apropament al cinema i a la cultura vitivinícola al sector més jove, amb diverses iniciatives com el Campus Brot, “que llueix en la primera edició amb una vintena de joves col·laborant per programar una sessió de Brot jove i de gran interès cinematogràfic que va ser una experiència exitosa, no només de portes enfora sinó també pel gran públic”. Tot plegat “queda reforçat per la continuïtat de les reeixides sessions de Most a les Escoles amb uns 600 alumnes de primària i secundària del Penedès que van poder gaudir d’un bon ventall de pel·lícules sobre la vinya i el vi arreu del món”. Per últim, Fornos ha ressaltat també “els grans noms del cinema que ha preestrenat el Most en aquesta edició”, Kawase, Koreeda, Godard, Lacuesta i Assayas, “que han portat la festa del cinema a les sales de Vilafranca, amb el qual se celebra de manera ben lluïda els 50 anys del Cine Club Vilafranca”, coorganitzador del Most. Precisament el president del Cine Club i codirector del Festival, Manel Balaguer, ha destacat de la secció Gran Reserva que els “satisfà molt” la proposta d’enguany “perquè amb una aposta cada vegada més cinèfila, com la de Godard o Lacuesta, hem aconseguit omplir sales”. Com aquestes, destaca també la secció Brot, una mostra de que el públic respon bé davant una bona programació de curtmetratges, positiu pels espectadors i també “per la gent que fa curts, que veu que es poden omplir sales”.