El xató, protagonista de la festa d'aquest diumenge a la Bambla de Sant Francesc de Vilafranca
La rambla de Sant Francesc de Vilafranca acollirà aquest diumenge la 21a edició de la Festa del Xató. Una festa que atrau un gran nombre de persones provinents de la Vegueria Penedès, però també de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.
Tal com recordava la regidora de Promoció Turística de l’Ajuntament, Dolors Rius, “la de Vilafranca és l’única cita del calendari de la Ruta del Xató on es poden degustar les diferents varietats d’aquest popular plat del Penedès i Garraf: de Vilafranca, Vilanova, el Vendrell, Sitges i Calafell”.
La degustació de Xató es podrà fer entre les 10.30 i les 14.30h. Se serviran unes 2.100 racions de xató de les diferents varietats, en les carpes que se situaran a la rambla; unes racions que cada any s’esgoten. Durant tot el matí, hi haurà activitats a la rambla per a tota la família. A banda dels estands i les taules per a degustacions, hi ha previstos dos tallers infantils per aprendre a fer xató, amb capacitat per a 40 infants cadascun. Les persones interessades a assistir-hi han d’inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Vilafranca o a http://turisme.vilafranca.cat.
Rius explicava que diumenge “hi haurà un espectacle musical i participatiu, amb el grup Orelles de xocolata i una cata-maridatge de vins de la DO Penedès i xató que oferirà Josep Lluís Gómez Conde, sommelier del restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda i professor de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya”. Enguany s’ha optat per aquesta activitat en comptes de les masterclass que s’havien fet altres anys perquè l’Ambaixador d’Honor de la Ruta del Xató 2019 és el president de la DO Penedès, Josep Maria Albet.
El Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès duu la gestió de l’estand de xató de Vilafranca i també en els tallers infantils, amb la participació de Sebastià Serdà, mestre xatonaire i Secretari de la Junta Directiva del gremi. Serdà explicava que “durant aquests dies tenim molta feina, perquè preparem unes 700 racions de xató de les 2.100 que se serveixen, la salsa i les emplatem en les cassoletes. Tanmateix, des del gremi n’estem satisfets perquè ve molta gent de la vegueria Penedès i també de fora”.
Sobre els tallers infantils que s’organitzen d’elaboració del xató, explicava que “en fem un a les 11, i un altre a les 12h, a la rambla de Sant Francesc per a uns 40 infants cadascun. Els facilitem els ingredients, i els expliquem en quin ordre els han de posar, els reguem amb la salsa, i un cop acaben, se l’enduen a casa, juntament amb el morter, la mà de morter i el davantal que hauran utilitzat”. Serdà apuntava que “hi ha molta demanda de nens. Per això, les inscripcions, que es realitzen a través de l’Oficina de Turisme, s’omplen ràpid”.
La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, Dolors Rius, també explicava que “el xató és un plat molt sa i complet, de temporada, elaborat amb tots ingredients de proximitat, de l’slow food, i de la dieta mediterrània”.
El xató també serà present als restaurants que formen part de la Ruta del Xató, un total de catorze en el cas de l’Alt Penedès. A més, les persones que mengin xató en els restaurants de la Ruta acreditats, rebran un sobre amb cromos de les experiències que es poden viure i compartir que, un cop omplert, dóna dret a participar en un sorteig d’un cap de setmana amb nit d’hotel, en règim d’allotjament i esmorzar, amb dinars inclosos als restaurants de la Ruta i gaudir de diverses experiències d’aventura i culturals. Molts d’aquests sobres tenen premi, així que cal estar ben atents per obtenir-los.
L’origen del xató
L’origen de la paraula xató ve del costum vilafranquí de quan els viticultors posaven un aixetó a la bóta per fer rajar el vi novell. Tanmateix, la idea de menjar xató per “dijous gras” és vilanovina. Aquest dia no manca una bona xatonada a cap família ni a cap societat. El menú és ben complet: xató, pastís de truites i, per postres, coca de llardons o merenga.
Receptes per a tots els gustos
De receptes autèntiques de xató n’hi ha cinc de diferents, les que formen part de la Ruta, i totes tenen algun ingredient diferent que les fa úniques. Cada poble o ciutat que en forma part creu que la seva és la millor, així que les discussions estan servides. Tanmateix, el millor és tastar-les totes, i que cadascú decideixi en funció dels seus gustos.
Tres tipus de tiquets
Els preus de les racions i degustacions seran: un tiquet complet: 9 euros (inclou dues racions de xató, una copa, una degustació de vi i aigua, ració de pa i bossa de regal fins a exhaurir existències). També hi haurà tiquets d’una copa + degustació de vi al preu de 3 euros, i d’una degustació de vi a 1,50 euros.
Article de El Cargol.