Els millors sabors de la terra i el mar
|
|
Hi ha qui ha definit la gastronomia com un territori posat a la taula. Pot sorprendre aquesta afirmació però és una realitat. La demarcació de Barcelona, a quatre passes de la capital, ofereix un paisatge molt variat on, a més de muntanyes i valls hi trobarem camps de conreu i pastures, vinyes, arbres fruiters, ametllers, oliveres i litoral marí, tot una gran diversitat de conreus i paisatges d’on surten els productes que, primer trobarem al mercat i després, a taula. Paisatge i mercat, un gran aparador Però la cuina tradicional no ha desaparegut de l’ideari, al contrari, nombrosos col·lectius de cuina repartits pels Pirineus de Barcelona (Berguedà), Paisatges Barcelona (Anoia, Bages, Moianès i Osona) i Costa Barcelona (Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Maresme, Vallès Oriental i Valles Occidental), s’encarreguen de promoure productes i plats de tota la vida en un intent de mantenir tradició, qualitat i proximitat. Com a eines per la difusió s’utilitzen les Jornades i Campanyes Gastronòmiques, on es promou un determinat producte durant una època. Alguns exemples són la Ruta del Xató a les comarques del Garraf i el Penedès, les dedicades al pèsol del Maresme, les que es celebren al voltant del peix i els calamars a Arenys de Mar, les dels bolets al Berguedà o les de les mongetes del ganxet al Vallès Oriental i al Maresme. Pèsols del Maresme-Costa de Barcelona-Maresme / Josep Cano-CC Vins, cellers i una aposta per la qualitat Penedes-Sant Sadurni d'Anoia-Caves Freixenet Però la gastronomia no és tan sols produir; calen centres d’investigació i segells de qualitat per promocionar una alimentació saludable i promoure determinats productes. Així va néixer fa uns anys la Fundació Alícia, un centre d’investigació gastronòmica dins el projecte cultural i turístic format per diferents espais que s’articula dins i fora del monestir medieval de Sant Benet, a prop de Manresa. La seva dedicació a la innovació tecnològica en la cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari, el converteixen un centre de referència a Europa. Determinats segells avalant la qualitat i procedència d’alguns productes com és el cas del pollastre del Prat, la llonganissa de Vic o la mongeta del ganxet. Els dos primers estan emparats per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), distintiu que la Unió Europea atorga amb l’objectiu de reconèixer i preservar els productes alimentaris de major qualitat gastronòmica del continent, i la mongeta del ganxet per la Denominació d’Origen Protegida (DOP), que es fonamenta en el lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals en els mètodes d’elaboració i transformació. Qualitat, innovació i varietat en un territori molt ben conservat, a menys d’una hora de Barcelona. A la web de Barcelona és molt més www.barcelonaesmoltmes.cat i |