Família Torres reconeix la contribució de les Agrupacions de Defensa Forestal en la lluita contra el canvi climàtic

Família Torres ha lliurat aquest dimecres, 18 de setembre, els I Premis Torres & Earth al Voluntariat, uns guardons adreçats a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya (ADF) que distingeixen els projectes encaminats a protegir el medi ambient, conservar la biodiversitat i minimitzar la contaminació. Aquests reconeixements responen a la voluntat del celler familiar d’implicar aquestes entitats, que conformen un dels col·lectius de voluntaris amb més membres de Catalunya, en la lluita contra el canvi climàtic donant visibilitat als esforços que fan al respecte i conscienciant així a la societat de la necessitat d’actuar davant la gravetat de la situació.

Miguel A. Torres, president de Família Torres i impulsor del programa ambiental Torres & Earth, ha fet entrega dels guardons en un acte celebrat a la Masia Restaurant Mas Rabell, a Sant Martí Sarroca, amb l’assistència d’unes cinquanta persones, entre representants d’ADF de tot el territori i membres del jurat, constituït pel Secretariat de les Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal, els catedràtics Javier Martín Vide i Narcís Prat, els ambientòlegs Ricard Vizcarra i Núria Codina, i el meteoròleg Tomàs Molina, que ha presentat el certamen.

L’ADF de Sitges s’ha endut el primer premi pel seu projecte sobre una nova tipologia de basses d’aigua contra incendis, que contempla la incorporació d’un biofiltre natural, la creació d’un ecosistema aquàtic i la integració paisatgística. Els segons premis han estat per les ADF de Sant Sadurní d’Anoia i Llinars del Vallès, que han presentat, respectivament, un projecte de recuperació d’uns terrenys municipals amb l’ajuda de les escoles, convertint-se en una experiència d’aprenentatge i servei a la comunitat i al medi ambient, i un projecte de prevenció dels incendis forestals i conscienciació ciutadana, amb la instal·lació d’un dipòsit soterrat que aprofita el desnivell del terreny per reomplir els equips d’extinció i que comporta la millora de l’entorn.


El jurat també ha atorgat tres accèssits a aquells projectes que han posat l’accent en la reducció d’emissions de CO2, contribuint de manera directa a minimitzar els efectes del canvi climàtic. Aquests han recaigut en l’ADF de Clot de Bou, que proposa utilitzar un humectant agrícola per duplicar la capacitat extintora de l’aigua; l’ADF de Pontons, que planteja crear un sistema de generació d’aire per als vehicles que permetria reduir les emissions de CO2, i l’ADF de Subirats pel sistema de càmeres de videovigilància forestal que permet reduir les sortides amb vehicles per controlar el territori.

Miguel A. Torres ha agraït la participació de les ADF en la primera edició dels Premis Torres & Earth al Voluntariat i ha lloat la tasca que fan per protegir el territori, el paisatge i el medi natural. “El canvi climàtic ens afecta a tots i no podem quedar-nos de braços creuats. Qualsevol acció encaminada a reduir les emissions de CO2, per petita que sigui, és benvinguda ja que la suma de totes aquestes accions tindrà un impacte en la lluita contra l’escalfament global”, ha comentat el president de Família Torres.
Els Premis Torres & Earth al Voluntariat s’emmarquen en el programa ambiental que el celler centenari del Penedès va posar en marxa el 2008 amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2, una reducció que el 2018 se situava en 27,6% per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al destí final, respecte al 2008. A banda de les accions de mitigació, Família Torres també treballa per adaptar-se al nou escenari climàtic i per conscienciar al sector i a la societat amb la celebració de jornades ambientals, l’entrega de reconeixements com els Premis Torres & Earth a Proveïdors que enguany han celebrat la tercera edició, i iniciatives com International Wineries for Climate Action, que ha impulsat conjuntament amb el celler californià Jackson Family Wines i que urgeix als cellers d’arreu del món a descarbonitzar el sector.