Viu la Fira del Gall el cap de setmana del 21 i 22 de desembre

De la criança a la degustació, la Fira més tradicional

Com cada any, la Fira del Gall recull la tradició i el patrimoni gastronòmic i enològic de Vilafranca del Penedès al voltant del seu emblema: el Gall del Penedès. El Parc de Sant Julià esdevé l’escenari d’aquesta fira centenària que, enguany, arriba a la 355a edició el cap de setmana del 21 i 22 de desembre.

La Fira del Gall és un esdeveniment únic i singular, ja que permet viure i descobrir una experiència completa, de la criança a la degustació de l’aviram. Referent a Catalunya, la fira ha consolidat les seves populars propostes com el Mercat d’aviram, la Mostra gastronòmica o el Celler Penedès. En aquesta edició, la fira continua innovant a tots els seus àmbits per situar-se a l’avantguarda amb propostes com el concurs-exposició de la raça de Gallines Penedesenca, el Mercat d’artesania i tot un conjunt d’activitats lúdiques enfocades a públic de totes les edats.

Gall del Penedès amb IGP

Gràcies a la transmissió oral sabem que, de la posta d’un ou de color marró rogenc, sorgeix la raça de Gallines Penedesenca, un exemplar molt preuat i admirat.

Amb l’arribada de les gallines ponedores europees als anys quaranta, així com la dels híbrids comercials per a la carn als anys seixanta, la raça de Gallina Negra Penedesenca va anar desapareixent progressivament. Però, als inicis dels anys vuitanta, l’esforç del veterinari Antoni Jordà del centre d’Investigació de Mas Bover (Constantí), va permetre la creació d’una colònia d’exemplars de Gallines Penedesenques. Posteriorment, a la dècada dels noranta, el doctor genetista, Amadeu Francesch, amb el suport de l’Institut de Recerca Tecnoalimentària de la Generalitat de Catalunya (IRTA), va culminar la recuperació de la raça amb el ressorgiment de quatre varietats: l’aperdiuada, la barrada, la blat i la negra. 

Amb aquesta fita, es confirma la recuperació de la raça de Gallines Penedesenca i, actualment, és present arreu d’Europa pel seu reconeixement en concursos de qualitat i també als millors restaurants per la seva carn exquisida.

El Gall del Penedès reconegut amb l’IGP

El 14 de juliol del 2016, la Generalitat de Catalunya va atorgar el reconeixement d'Indicació Geogràfica Prote­gida (IGP) al Gall del Penedès. La producció d'aquest Gall es basa en les pràctiques tradicionals de cria par­ticulars de la zona, que s'han anat transmetent durant generacions.

Generalment, l’aviram té una edat mínima de 98 dies i es cria en galliners que disposen d'accés a l'aire lliure i compten amb una dieta que es distingeix per les llavors de raïm.

Aquest tipus d'alimentació atorga unes característiques organolèptiques diferencials respecte d'altres dietes, ja que la carn té una gran proporció d'àcids grassos insaturats. Això fa que sigui una carn amb més antioxidants, més rica en ferro, amb un gust més intens i més fibrosa.

PROGRAMA