La Fira del Gall tanca amb una valoració molt satisfactòria per part dels organitzadors i dels visitants
Malgrat la pluja i el fort vent que va bufar durant tot el cap de setmana, la Fira del Gall de Vilafranca va consolidar l’èxit d’assistència. Milers de persones es van apropar al Parc de Sant Julià per gaudir d’una fira emblemàtica i única a Catalunya. La seva aposta pel Gall del Penedès amb IGP, maridada amb la gastronomia d’alta qualitat i els excel·lents vins de la DO Penedès consoliden la fira novament com un símbol pel territori.
La Fira del Gall tanca l’edició d’enguany amb una valoració molt satisfactòria per part de l’organització i dels visitants que, durant els dos dies de la mostra, van poder conèixer les races d’aviram, les seves característiques i tot el seu procés: de la criança a la degustació. En aquesta edició, els visitants van puntuar la Fira del Gall amb un excel·lent, un 9 sobre 10, la nota més elevada dels darrers cinc anys.
Les dades mostren que la majoria són de Vilafranca del Penedès, amb un 34% del total, tot i que també destaca els procedents de les demarcacions de Girona (4,9%), Lleida (2,6%) i Tarragona (4,2%), així com la consolidació del públic de la província de Barcelona (21,8%). Pel que fa al perfil del visitant, continua sent majoritàriament femení amb un 55% de dones i un 45% d’homes.
Enguany, s’han venut 3.418 tiquets de degustació i, en conjunt, la despesa del visitant se situa entre els 50 i 60 €.
Apropar la tradició de cuinar el Gall del Penedès
Una de les novetats més destacades de l’edició d’enguany ha estat el 1r Concurs al Millor plat cuinat amb Gall del Penedès. Dissabte al matí, a la Mostra gastronòmica, el jurat format per la finalista del programa de TVE, Masterchef Junior, Aina Roglan; l’influencer gastronòmic, Pau López (@factorgastronomic); i el periodista i director de la revista Cuina, Josep Sucarrats van valorar els plats dels sis restaurants participants en la Mostra gastronòmica.
Després de tastar-los tots, tenint en compte els criteris de gust, textura, aroma i presentació, el jurat va atorgar el primer premi al Restaurant El Cigró d’Or pel seu Gall del Penedès amb IGP amb paltruc mallart, tòfona negra i cebes. Pel que fa als dos finalistes, s’ha reconegut amb el segon premi el Gall del Penedès amb IGP rostit al forn amb caneló de pera farcit de fruits secs del Restaurant Masia La Torre Del Gall-Can Soler i el Gall del Penedès amb IGP rostit amb poma del Restaurant Sant Jordi Ca La Katy, com a tercer premi.
Una altra de les novetats més rellevants d’aquesta edició ha estat l’Aula de cuina, ubicada a la plaça de la gastronomia els matins de dissabte i diumenge Les classes van atreure més de 250 persones, que han après a cuinar el Gall del Penedès amb IGP a l’estil oriental, marroquí o en escabetx, entre altres varietats. Amb aquesta iniciativa, la 355a edició de la Fira del Gall ha apostat decididament per promocionar la cuina i el producte autòcton del Penedès, més enllà de l’estacionalitat nadalenca.
La inauguració de la 355a edició, celebrada el dissabte, va comptar amb la tradicional cercavila, encapçalada pel Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, acompanyats per la Consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón; l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull; la regidora de Promoció i Turisme, Dolors Rius i altres representants del consistori, a més del president del Consell Comarcal i el del Consorci de Promoció Turística del Penedès.
Reconeixement als criadors
Novament, la Fira del Gall ha comptat amb el Concurs-Exposició de Raça de Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallins Penedesenca. Enguany, la convidada especial d’aquesta edició ha estat la Gallina Valenciana de Chulilla. Durant el matí de dissabte, es van lliurar els premis als millors exemplars de cada raça. Aviraut ha estat reconegut per la millor Gallina Negra Tradicional, la millor Gallina Barrada Tradicional i el millor Gall Barrat Tradicional. La Granja Guirigall va ser reconeguda amb els premis al millor Gall Negre Tradicional, la millor Gallina Aperdiuada Tradicional i la millor Gallina Blat Tradicional. Al seu torn, la Granja Espitlles va ser guardonada amb el millor Gall Aperdiuat Tradicional, el millor Gall Negre Millorat i els millors ous de Gallina Penedesenca. Finalment, el premi al millor Gall Blat Tradicional va sert per Galls Masia Moliner i el reconeixement a la millor Gallina Negra Millorada va ser per Maria Grau Sogas.
El diumenge al matí, els visitants van poder gaudir de diferents activitats que s’emmarquen dins la XXIII Mostra de Bestiari Festiu de Ploma: la plantada del bestiari, enguany dedicada al record de Rafa Cabezas, la cercavila, les ballades de lluïment, i la recollida de xumets de la Gallina Ballarica.