Vuit aliments que semblen baixos en sucre però no ho són

Hi ha aliments que encara que aparentment no figuren com a productes ensucrats, contenen una gran quantitat de sucre ocult que seria millor evitar. El secret per a no consumir sucre és llegir l'etiqueta del producte per a evitar que ens confonguin.

Entre els principals edulcorants amagats en els aliments trobem lactosa, glucosa i, en general, tot els que acaben en ‘óssa’ són sucres. Encara que en la llista d'ingredients no ve la quantitat, si, per exemple, en una xocolata posen el sucre com a primer ingredient, vol dir que té més sucre que el propi cacau, ens compta Luis Riera, director general de la consultora de seguretat alimentària SAIA. El que hem de limitar seran els productes més processats als quals se'ls ha addicionat aquest ingredient.

Però com calculo la quantitat de sucre d'un producte? Per a saber el total de sucre que porta un aliment, és recomanable veure la taula nutricional obligatòria d'aliments envasats que existeix des de desembre de 2016, on es desglossen els sucres per 100 grams de producte. Per exemple, un iogurt té lactosa (4 grams per cada 100 grams de iogurt), però podem veure molts iogurts que en afegir fruites etc., la seva quantitat de sucre augmenta. Que un aliment no tingui sucres afegits no té per què ser sinònim de més saludable ja que hi ha molts edulcorants que poden ser igual d'insans que el sucre, ens compta Lluís Riera.

La clau per a conèixer la quantitat de sucre diària recomanada passa per conèixer correctament quins són els aliments que pugen el sucre i evitar-los. Els valors recomanats per l'OMS són de 25 grams de sucre al dia, aproximadament sis terrossos de sucre, i mai sobrepassar els 50 grams (uns dotze terrossos de sucre).

Aliments a tenir en compte:
  • Galetes de civada. Aquest aliment no porta sucre, però sí que hi ha derivats de civada, com les galetes de civada o mescles amb aquest nutrient, sí que hi ha sucre ocult i per a això és fonamental mirar l'etiqueta prèviament.
  • Sopa enllaunada Aquest aliment si inclou fideus o pasta, sempre serà millor que sigui integral i si tenen verdures, millor que estiguin senceres perquè no tindrem el sucre alliberat.
  • Guarniments i salses per a amanides Els guarniments i salses que acompanyen a les amanides que trobem en el supermercat no són tan saludables perquè solen ser sucres afegits.
  • Salsa de tomàquet: Si ho compres ja fet has de saber que si que conté sucre, una quantitat que s'afegeix per a contrarestar l'acidesa del propi tomàquet. Aquestes llaunes poden arribar a contenir 15 grams de sucre per 100 grams de producte.
  • Aigua de gustos: Aquest tipus d'aigües que estan molt de moda, solen tenir sucre afegit a base de sucs concentrats.
  • Begudes vegetals: Algunas begudes vegetals industrials tenen bastant sucre i és millor evitar-les.
  • Sandvitxos envasats: Ingredients com el pernil york, companatges, salses de tomàquet,  fregit, etc. destaquen per l'ús industrial de saborizants i sucres afegits. D'altra banda, els pans i masses industrials a més de contenir sucres afegits destaquen per incorporar greixos hidrogenats per a fer que durin més en el temps.
  • Pizzes congelades: Els menjars precuinats com a sandvitxos o pizzes posseeixen alts nivells de sucres tant en masses com ingredients.

Per més informació consulta el nostre partner SAIA