Els bars i restaurants de l'Alt Penedès enllesteixen l'entrada a la fase 1 a cavall entre la "il·lusió" i la "incertesa"

Els comerços celebren l'avenç en el desconfinament i demanen responsabilitat als clients per complir la higiene

L'Alt Penedès es prepara per entrar a la fase 1 del desconfinament aquest dilluns 18 de maig. Especialment treballen a contrarellotge els bars i restaurants, que finalment podran aixecar la persiana, tot i que només podran servir a les seves terrasses i ho hauran de fer amb un nombre reduït de taules. Després de dos mesos llargs de confinament, el sector entoma l'entrada a la fase 1 amb una mescla "d'il·lusió" i "incertesa", assegura a l'ACN la presidenta del Gremi d'Hostaleria i Turisme de l'Alt Penedès, Núria Carbó. En paral·lel, els comerços també enllesteixen el canvi de fase. Es mostren satisfets per la resposta dels clients fins ara, però demanen que tinguin més "responsabilitat" a l'hora de complir les mesures d'higiene.

Taules distanciades a 2 metres, dispensadors de gel hidroalcòholic, cap element sobre les taules i molts difusors a punt per a una neteja constant. Aquest és el patró que es repeteix a la majoria de bars i restaurants de l'Alt Penedès que obriran aquest dilluns gràcies a l'entrada a la fase 1 del desconfinament. Segons el gremi comarcal, pràcticament tots els establiments que tenen terrassa sí es posaran en marxa i la majoria hauran pogut ampliar el nombre de taules permeses al pla de desconfinament gràcies a un acord amb els ajuntaments. Hauran de seguir esperant fins a la fase 2, en canvi, tots aquells bars i restaurants que no tenen taules a l'aire lliure.

Enmig dels últims preparatius per reprendre l'activitat, la presidenta del gremi lamenta que els restauradors han viscut les darreres setmanes "amb molts dubtes" sobre la normativa que haurien de seguir amb l'entrada a la fase 1. En declaracions a l'ACN, Núria Carbó explica que la Federació de Gremis ha unificat els criteris informatius per inculcar a tots els negocis les mateixes pautes de treball, especialment pel que fa a neteja i desinfecció de l'espai.

Per exemple, el pla de desconfinament obliga a retirar les cartes convencionals, ja que no pot haver cap element compartit entre els clients. Una situació que diversos restaurants han resolt creant un codi QR que han enganxat a les taules, de manera que cadascú pot consultar la carta a través del telèfon mòbil. Altres negocis, en canvi, han optat per crear estovalles de paper d'un sol ús amb les cartes i menús impresos.

Més dificultós, en canvi, és el fet d'haver d'intensificar la neteja, ja que caldrà desinfectar les taules i cadires cada cop que segui un client nou, i també s'han de netejar els lavabos més sovint. "Totes aquestes mesures no sabem la temporalitat que tindran, però són un esforç pels empresaris, a qui els suposa un cost afegit", apunta Carbó, que adverteix que, inevitablement, el ritme dels serveis se'n veurà ressentit. "Si el mateix personal ha d'estar atenent a la sala i netejant constantment, s'alenteix l'atenció al client. Caldrà paciència", afegeix.

Carbó explica que els restauradors penedesencs esperen aquest dilluns amb "il·lusió", però també amb la "incertesa" de no saber quina serà la resposta de la gent a l'hora d'acudir als bars i restaurants i quin impacte econòmic hauran d'assumir els negocis. Des del gremi asseguren que han passat dos mesos "molt difícils" i avisen que "la situació complicada encara no ha acabat".

"Ara podem obrir, però com serà?", es pregunta Carbó, que assegura que els empresaris han topat fins ara amb "moltes complicacions" per rebre ajudes econòmiques. Per aquest motiu, la presidenta del gremi reclama "un rescat" per a tot el sector, ja que assegura que els negocis trigaran molt temps a recuperar el ritme previ a la crisi de la covid-19: "L'empresari ha hagut de fer un esforç important que encara no ha acabat, i que durarà mesos".

El comerç reobre amb horaris complerts

D'altra banda, els comerciants de l'Alt Penedès també enllesteixen aquest diumenge els últims detalls per abandonar la fase 0. A partir de dilluns ja no hauran de donar cita prèvia als seus clients i podran complir el seu horari habitual, alhora que la restricció de persones dins les botigues es basarà en el distanciament social, i no caldrà complir la proporció d'1 treballador – 1 client.

Des de l'associació comercial de Vilafranca, Centre Vila, asseguren sentir-se "gratament sorpresos" de la resposta que han tingut els veïns amb la reobertura comercial durant la fase 0. "La gent s'ha conscienciat amb el comerç local i no volen tornar a veure els carrers foscos, tristos i buits", explica la presidenta de Centre Vila, Marta Vivas, esperançada amb viure un augment d'afluència de gent ara que la comarca entrarà a la fase 1.

Vivas apunta que tots els associats han reobert els negocis obligant els clients a utilitzar mascareta i a desinfectar-se les mans, però lamenta que, sovint, detecten una "falta de consciència" en relació a les mesures d'higiene i seguretat. Mentre celebra que tots els treballadors han interioritzat les noves pautes per evitar la transmissió de la covid-19, lamenta que "a vegades cal perseguir els clients amb el gel hidroalcohòlic per recordar-los que s'han de desinfectar les mans".

La presidenta de Centre Vila admet que els és feixuc haver d'insistir en la higiene dels clients i haver de dedicar més hores a la neteja dels seus establiments, així com també haver d'aïllar les peces de roba emprovades i retornades. Defensa, però, que cal un esforç col·lectiu. "Hem de fer-ho, perquè no podem permetre'ns el luxe de tornar enrere i haver de tancar persianes altre cop", diu Vivas, tot apel·lant els clients a "conscienciar-se i no oblidar tot el que ha passat".

Des de Centre Vila asseguren que la majoria de comerços han pogut reobrir durant les últimes dues setmanes, si bé hi ha hagut un parell d'establiments "que ja estaven patint abans del tancament i no han pogut suportar-ho, de manera que han hagut de tancar definitivament". De cara a les properes setmanes, Vivas tem que el consum dels clients serà inferior a la situació prèvia al confinament, especialment pel que fa a les compres impulsives, i encoratja els botiguers a no defallir: "Costarà molt, però hem de ser pacients i resistir".

Article publicat a l'Eix Diari