Sant Sadurní acorda la supressió de la taxa d'ocupació de la via pública amb taules i cadires pel que resta d'any.

El ple de maig avança les primeres mesures del pla de xoc econòmic i social contra la COVID-19

Marina Agudelo pren possessió de manera telemàtica de l’acta de regidora del PSC, en substitució de Susanna Mérida

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu ordinari de l’Ajuntament de Sant Sadurní, sessió que es va dur a terme de nou en un format mixt, amb un representant de cada grup municipal i l’alcalde a la sala de plens, i la resta de regidors seguint-lo telemàticament, a causa de les mesures de seguretat sanitàries.

Marina Agudelo va prendre possessió de l’acta com a nova regidora del grup del PSC, en substitució de Susanna Mérida, que va renunciar en la sessió anterior per motius professionals. La seva entrada també va fer revisar la composició d’alguns òrgans col·legiats i comissions polítiques del consistori.

A la part inicial també es va aprovar la modificació de l’ordenança reguladora dels preus dels serveis de turisme, per tal d’incorporar el preu especial d’una entrada combinada per visitar diversos museus dedicats al vi i la vinya, entre ells el CIC Fassina.

DECÀLEG PER FER FRONT A LA CRISI COVID-19

El ple va incorporar l’aprovació d’algunes mesures incloses al pla de xoc local que han dissenyat els grups municipals per fer front a l’impacte econòmic i social del coronavirus COVID-19. Una d’elles, la supressió de la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires pel que resta d’any. Un respir per al sector de la restauració que només haurà de fer front a la taxa en el període comprès de gener i fins a mitjans de març.

També es va aprovar per unanimitat una revisió de l’ordenança número 8, que regula el mercat municipal, per tal d’alliberar els paradistes de la taxa d’ocupació durant els tres primers trimestres de l’any.

En un àmbit més social, també es va aprovar a la part final d’urgències un annex en relació a ajuts al lloguer social, per aquelles persones i famílies afectades per ERTO’s o la reducció d’ingressos a causa de la COVID-19. I de manera unànime es va incloure un altre de les propostes incloses al decàleg de mesures, per tal que durant el 2020 el servei de teleassistència domiciliària sigui gratuït.

El regidor d’Hisenda, Carles Del Amor, va donar detalls sobre les principals modificacions, alhora que també va assenyalar l’esforç que realitzarà l’Ajuntament amb aquesta minva d’ingressos, amb la voluntat d’acompanyar els diversos sectors econòmics i productius, així com a les famílies.

Al final del ple, l’alcalde Josep Maria Ribas va avançar que en menys de dues setmanes tindrà lloc un ple extraordinari per abordar la resta de propostes i mesures del decàleg que han elaborat els grups municipals per donar resposta a la crisi.

MODIFICACIÓ DE CRÈDIT

El govern va comptar amb el suport del PSC i l’abstenció de la CUP i En Comú per a l’aprovació d’una modificació de crèdit de més de 370.000 euros, que inclou partides destacades com una dotació de 100 mil euros per a l’estudi del projecte de construcció dels nous vestidors del camp de futbol, així com maquinària diversa per als centres educatius, la zona esportiva, la brigada municipal, i equips d’impressió, entre d’altres.

L’oposició, però, va assenyalar el seu desacord per la inclusió en el paquet de inversions i despeses d’una partida de 67.000 per a SUMAR, empresa pública que gestiona la Casa dels Avis, disconformes amb el model de gestió de la residència, i que va ser de nou un assumpte de confrontació amb el govern.

En l’apartat econòmic també es va aprovar un canvi de finançament de diversos projectes, que s’abordaran amb recursos propis a través del romanent de tresoreria. Serà el cas de la renovació museogràfica del CIC Fassina, l’ampliació del cementiri o la millora de la il·luminació del camp de futbol. Tots els grups van donar llum verda, excepte la CUP, que s’hi abstenir en assenyalar la necessitat de repensar els usos del CIC Fassina.

El bon coixí econòmic en forma de romanent va permetre també aprovar una altra modificació de crèdit, de 408 mil euros, gràcies a la flexibilització de la legislació econòmica, que permetrà a l’Ajuntament major capacitat de resposta davant la crisi. Una quarta part d’aquests diners ja s’han destinat a l’adquisició de mobiliari, maquinària i material sanitari.

El regidor d’Habitatge, Xavier Rodríguez, va presentar el pla especial que ha de definir una futura promoció destinada a lloguer social, que s’ubicarà a un sector d’una mica més de 2.000 m2 de l’esplanada situada al costat del CAP, i que va ser aprovat per unanimitat.

LA CASA DELS AVIS

Les discrepàncies entre el govern i l’oposició en relació al model de gestió de la Casa dels Avis va tornar a viure un nou capítol en aquest ple. Primer, amb l’aprovació d’unes esmenes en el conveni entre l’Ajuntament i SUMAR, empresa a qui si li va fer l’encomana del servei fa quatre anys.

El govern format per ERC i Junts per Sant Sadurní va defensar el balanç i les millores obtingudes durant aquest temps, així com la necessitat d’ajustar les condicions i la relació amb l’empresa pública per tal de continuar oferint el millor servei als usuaris. La resta de grups van exposar les seves reticències vers l’augment progressiu de diners que l’Ajuntament ha de traspassar a SUMAR.

A la part final, el debat sobre aquest assumpte va tornar a revifar amb una moció de la CUP que va ser desestimada amb els vots en contra del govern i l’abstenció del PP, mentre el PSC i En Comú van donar-hi suport. Els cupaires van reclamar la necessitat de recuperar la gestió directa del servei per garantir les condicions laborals de les treballadores i revisar el model i recursos que es destinen a la Casa dels Avis. Alguns grups van acusar la CUP d’oportunisme, i els dos socis de govern van tornar a reivindicar la tasca realitzada per SUMAR i la capacitat de gestió especialitzada, alhora que van exposar les possibilitats d’abordar la revisió de les condicions laborals des d’altres posicions.

PRECS I PREGUNTES

En un ràpid torn de precs i preguntes, En Comú va demanar una revisió d’una de les parets laterals del camp de futbol. La CUP també va consultar per les condicions de salubritat d’una zona de riu a Can Catassús.

Per la seva banda, a preguntes del PSC, el regidor d’Educació Toni Romeu va donar detall sobre el procés d’obertura i adaptació de serveis dels centres escolars a partir de l’entrada en la Fase 2. En relació a les escoles bressol més concretament, va subratllar que la previsió és que obrin només al matí, sense servei de menjador, i amb una capacitat màxima de 35 nens i nenes a cada escola.

També el grup socialista va preguntar per casos d’ocupació que s’haguessin produït en les darreres setmanes, així com per accions de dol en record a les víctimes de la COVID-19. El govern va mostrar-se favorable a consensuar-ho amb tots els grups i donar més informació sobre alguns dels assumptes a les comissions informatives.

La sessió va concloure després de més de tres hores de durada.