L'Institut Català del Suro publica un Manual del perfil aromàtic del suro

Aquest document explica el tast i anàlisi sensorial, les aromes del suro i els límits de la percepció, els mètodes d’anàlisi sensorial en mostres de suro i pel perfil aromàtic del suro. Aquesta publicació forma part de l’activitat demostrativa “Difusió del perfil sensorial del suro i la seva aplicació en la indústria elaboradora de taps i vitivinícola”.

Amb aquesta recerca es pretén millorar els controls de qualitat

El procés de fabricació de taps de suro és un procediment que modifica el perfil aromàtic des de la planxa de suro original fins al tal de suro acabat destinat a tapar vins i caves de tot el món. Conèixer les aromes d’aquest perfil és una eina clau per als professionals del sector surer i vitivinícola. Per això s’ha publicat el Manual del perfil aromàtic del suro, que explica el tipus d’anàlisis sensorials que s’utilitzen a les indústries vitivinícoles i sureres i, posteriorment, analitza les aromes separades per família. Per cada aroma, es defineix el compost químic que el determina, els descriptors que s’usen per definir-lo i una breu explicació de llindars, origen i notes de tast de la percepció de l’aroma.

Aquesta publicació forma part de l’activitat demostrativa “Difusió del perfil sensorial del suro i la seva aplicació en la indústria elaboradora de taps i vitivinícola” que lidera l’Institut Català del Suro i que vol difondre el coneixement obtingut en la recerca realitzada en l’obtenció de perfil sensorial del suro i la seva implicació en els controls de qualitat dels processos de producció de taps de suro natural i aglomerat, així com donar a conèixer les aromes presents al vi que sovint es confonen amb aromes equivocadament atribuïts al suro.

Amb aquesta recerca es pretén millorar els controls de qualitat que es realitzen a les empreses coneixent els diferents descriptors sensorials que es poden trobar en les mostres de suro i de la posada a punt de nou mètodes d’anàlisis sensorial així com millorar la competència sensorial dels tècnics/es, operaris/es, comercials o personal en general de les empreses de suro i vitivinícoles per oferir un producte exempt de defectes al consumidor.  

Es tracta d’una activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Font: RuralCat