Comença una nova edició de la Fira del Gall, completament diferent de la resta i adaptada a la situació actual

La 356a Fira del Gall de Vilafranca, que se celebra aquest cap de setmana, serà recordada com una edició completament diferent de la resta, a causa de la situació sanitària actual. Se celebrarà en una nova ubicació, a la plaça Jaume I, en ple centre de la Vila, en un horari ampliat, dissabte de 9 a 14h i de 17 a 20.30h, i diumenge en els mateixos horaris, però a partir de les 10h. Consistirà en un mercat gastronòmic de proximitat, que tindrà un format més limitat i controlat, per tal d'evitar aglomeracions.

Els Galls del Penedès amb IGP només es podran comprar ja sacrificats i desplomats, tallats a quarts o vuitens, si el client ho vol, preparats per endur-se'ls i facilitar-ne així l'elaboració. Els trobaran a l'estand de l'Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca, on n'hi haurà uns 300 disponibles. Els preus seran de 14,50 euros el quilo, si es ven sencer, i 16,50 euros si es prefereix tallat. Pel que fa a les vendes online, que es van obrir el 30 de novembre a través del web www.firadelgall.cat, el president de l'associació, Rafael Moliner, explicava que "està funcionant molt bé i permet fer-les esglaonadament, però estem fent un gran esforç per servir-les a domicili". A la fira acostumava a venir molta gent de diferents indrets de Catalunya i fins i tot de fora, que aprofitaven per passar el dia a Vilafranca. Ara no podran venir, "per això ens l'encarreguen, perquè el producte és bo i el valoren", assegurava. De fet, gairebé el 40% es ven més enllà de l'àrea metropolitana de Barcelona i s'exporta a diferents punts de la Comunitat Valenciana, de l'Aragó i de les Illes Balears.

El Gall del Penedès també es vendrà a 15 pollastreries i carnisseries de Vilafranca, així com el nou paté rústic de Gall del Penedès, elaborat per Mas Albornà sota la marca Mallart, que també es podrà adquirir al mercat gastronòmic de la plaça Jaume I. Moliner també recordava que, com cada any, la Fira del Gall tindrà un espai d'exposició dels millors exemplars de raça de Gallina Penedesenca, amb les seves varietats: aperdiuada, barrada, blat, negra tradicional i gall negre millorat.

Dotze plats per emportar
Entre els canvis realitzats, enguany no hi haurà zona de degustació gastronòmica, la tradicional carpa on es podien menjar els plats preparats pels restauradors amb el gall amb IGP del Penedès com a protagonista, sinó que aquests seran per emportar. Els quatre restaurants participants,-Cal Padrí, El Cigró d'Or, La Cucanya, i Masia La Torre del Gall-Can Soler-, tindran a disposició dels assistents dotze plats, quatre dels quals elaborats amb Gall del Penedès amb IGP, que o bé s'hauran encarregat prèviament, o que es podran comprar directament a la fira, a uns preus situats entre els 4.50 i els 9.50 euros la ració. La previsió és servir-ne 2.500 durant el cap de setmana. Tal i com apuntava un dels participants, Oriol Llavina, “aquest any hi ha més incertesa en quants plats es vendran, perquè no sabem quanta gent podrà venir, per això en farem una mica menys, però si tenim en compte que altres anys la meitat de racions ja se les enduien per emportar, ja ens va bé que el públic sigui de Vilafranca i comarca”. També apuntava que "ens ajudarem entre tots”.

Exposició del Tomasot i la Ballarica
Els dos símbols de la Fira del Gall estaran presents al Mercat de Gastronomia de Proximitat, on els infants es podran fer-se fotos al Photocall dissenyat per l'escola Arsenal i, els més petits, deixar els seus xumets a la cistella de la Ballarica i emportar-se un ou de xocolata a canvi. A la rambla de Nostra Senyora també hi haurà l'exposició L’aviram i la fira a cel obert, una mostra dels treballs col·lectius de primer i segon curs de primària de les escoles de Vilafranca, que es podrà veure fins el 8 de gener.

Carles Gaig, ambaixador
La regidora de Turisme, Dolors Rius, explicava que “enguany serà un mercat exclussiu per als vilafranquins i penedesencs, que podran comprar amb seguretat”. També es podrà passejar i comprar ja que totes les botigues estaran obertes. A més, l'ambaixador és “de luxe”. Es tracta del cuiner Carles Gaig, un dels referents de la gastronomia catalana, que es pot veure al web de la fira cuinant plats amb gall del Penedès.

Activitats paral·leles
Durant tot el cap de setmana, hi haurà un gran nombre d'activitats paral·leles al municipi. I a la rambla de Sant Francesc, el dissabte a la tarda i diumenge durant tot el dia, estarà situat el mercat d'artesania, productes naturals, brocanteria i pintura.

Tastos a Cal Posas, cancel·lats
L'organització de la Fira del Gall ha decidit cancel·lar els tastos programats a Cal Posas per les noves restriccions de seguretat. Donat que l'activitat havia de fer-se en un lloc tancat, la direcció ha cregut convenient anul·lar-la. Tanmateix es faran tastos online, organitzats per l'Acadèmia Tastavins del Penedès a través del seu Instagram. Estaran dirigits pel sommelier de l'Espai Penedès/BCN, el medionenc Xavi Vilés, amb la col·laboració de l'actor i vinyater Carles Xuriguera i la sommelier i escriptora Meritxell Falgueras.