Un any de la COVID. La seva afectació al sector de l'hostaleria, el turisme i la restauració a l'Alt Penedès

Ara fa un any els Gerents dels gremis de la FIHRT , estaven fent unes formacions a Sitges, per tal d' aprendre noves eines per  poder arribar als nostres agremiats, durant aquestes setmanes es parlava d' un nou virus , que no era mes que un refredat mes fort, provinent des de Xina, però ningú ens pensavem que arribaria fins Espanya, encara que cada cop era més proper. L' últim dia de curset ja hi van haver canvis d' horaris, i es va comentar que en Dani i el Pere havien d' assistir a una reunió d' urgència, que una estona mes tard es va desconvocar, teniem el Covid19 entre nosaltres... ....Sabiem que seria un llarg procès, però qui havia de pensar que un any mes tard encara estariem patint la situació, i les seves conseqüencies, amb molts sectors tocats de mort, entre d' altres el nostre l' hostaleria i la restauració...

Tot va començar amb el tancament de la Conca D' Odena, i uns dies mes tard el President Pedro Sanchez va decretar l' estat d' alarma, i va començar el primer confinament, paraula per a la majoria de nosaltres desconeguda, però amb el pas dels dies tots l' hem acollit com una de les paraules mes utilitzades de l' any...

El primer confinament havia de durar 15 dies, però ens va tenir tancats fins passat Sant Joan, no es podia sortir de casa, només que per anar a treballar qui podia fer-ho, i qui tenia l' opció teletreballava, una altra expressió que no ens era familiar, també van aparèixer els ERTES, que no eren mes que unes petites ajudes per a qui s' havia de quedar a casa.

L' estiu va transcorrer amb l' anomenada nova normalitat, molts negocis tancats , mascaretes, distàncies de seguretat, gel hidroalcholic... Però donava sensació de llibertat, però a l' octubre es va tornar a decretar l' estat d' alarma, amb toc de queda i confinaments de cap de setmana, un altre cop fort per al nostre sector, ja que van haber de tancar novament.

Va arribar el Nadal, i les mesures es van relaxar una mica, però no es podien fer sopars, la restauració esta ja molt afectada, i molts negocis van haver de tancar, al ser les ajudes insuficients.

L' ambient es de desesperació, no ens escolten , hi han revoltes..

Passat el Nadal, amb el toc de queda vigents , van tornar a haver confinaments perimetrals municipals, i amb els horaris molt restringits, els negocis no poden subsistir, un mes despés , passa a ser comarcal, però nomès es podia treballar unes hores al matí, i unes altres al migdia, i els caps de setmana eren pitjors que els dies entre setmana, derivats de les limitacións.

Un any després i a tocar a la Setmana Santa, continuem tancats de nit, amb restriccions i tot fa pensar que encara en tenim per temps.

Les vacunes han arribat, però no amb les dòsis que es necessitarien i les ajudes son irrisòries.

 

Des del Gremi, hem hagut de fer de gestors, de psicòlegs, hem hagut d' aprendre dia a dia per tal de tenir informats als nostres associats, o poder resoldre els seus dubtes.

Entre els gerents i presidents s' han fet incontables reunions via Zoom, per tal d' estar al dia i intentar absorbir tota l' informació possible, per poder transmetre-la.

Tot i aixó molts restauradors , no poden pagar les quotes del Gremi i molts s' han donat de baixa ja que han hagut de tancar.

La FIHRT està fent un sobreesforç increible tant informatiu com de lluitar per als nostres socis, pero tot i aixó costa molt que ens escoltin.

En resum, el Gremi juntament amb la FIHRT , seguiran treballant per als seus associats, pero com la situació s' allargui molt mes , acabara sent una selecció natural.

 

Núria Carbó i Carbó
Presidental del Gremi d'Hostaleria i Turisme de l'Alt Penedès