L'Ajuntament activa una campanya per promoure el reciclatge de vidre a l'hostaleria

L’Ajuntament de Vilafranca posa en marxa una campanya informativa adreçada establiments d’hostaleria i restauració amb l’objectiu de facilitar-los el reciclatge dels residus de vidre.

La iniciativa arrenca el proper dilluns 5 de juliol i s’allargarà fins al mes de setembre. En aquest període, un equip d’informadors ambientals acreditats, visitaran més de 200 establiments de la ciutat –principalment bars, cafeteries i restaurants– amb la finalitat d’informar-los sobre la separació correcta dels residus d’envasos de vidre i recordar-los les obligacions que tenen els establiments en matèria de gestió de residus.

En aquest sentit, es farà incidència en el compliment de la normativa vigent a Catalunya i al municipi, que disposa l’obligatorietat de separar en origen els residus. Per això, durant la campanya es verificarà en successives visites si els establiments fan una separació correcta dels residus d’envasos de vidre que generen.

Facilitar mitjans per reciclar

Després d’una primera fase d’informació i anàlisi de les necessitats, la campanya també vol dotar els establiments de mitjans per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre fins al contenidor. Per això, gràcies a la col·laboració amb l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio, es lliurarà de forma gratuïta als establiments que ho sol·licitin cubells de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin.

Incrementar la recollida selectiva de residus

Aquesta campanya s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de Vilafranca i d’Ecovidrio de fomentar la recollida selectiva de residus municipals. La Unió Europea marcava l’objectiu de recollir selectivament el 50% dels residus l’any 2020, mentre que a Vilafranca, l’any 2019, es va arribar al 39,5% de recollida selectiva. El 2025 l'objectiu serà del 55%.

Millorar aquestes xifres requereix de la col·laboració de l’administració, els comerciants i la ciutadania per tal de generar menys residus i assegurar el seu reciclatge, una acció que esdevé un factor clau en la lluita contra l'emergència climàtica.

El sector de l’hostaleria i la restauració genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es comercialitzen a tot l‘Estat, de manera que és un sector clau per a l’assoliment dels objectius de reciclatge. Per això, aconseguir el compromís dels professionals del sector i consolidar hàbits sostenibles suposa una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic.

Aquesta campanya s’emmarca en els objectius de la certificació Biosphere com a destinació sostenible que ostenta Vilafranca del Penedès i que comporta un procés de millora continua per afavorir la qualitat de vida de la ciutadania de Vilafranca i de les persones que visiten el municipi.