La Fira del Gall se celebrarà aquest cap de setmana en el seu format i ubicació habituals

La Fira del Gall recuperarà aquest cap de setmana el seu format habitual, després de la readaptació que va viure l'any passat a causa de la pandèmia. Se celebrarà al parc de Sant Julià i tornarà a habilitar els quatre espais que la caracteritzen, tot i que amb diverses novetats.

Els espais de la fira s'adapten per a més seguretat

Segons explicava la regidora de Turisme de Vilafranca, Dolors Rius, una de les recomanacions de Protecció Civil va ser separar els espais de consum i de venda per garantir la seguretat del públic. Per aquest motiu, s'ha creat una nova zona, la Gastrobotiga. En aquest lloc, a cel obert, es podran adquirir tots els productes de la fira per emportar i tastar-los a casa. Hi haurà els plats dels restauradors, vins de la DO Penedès, l'aviram sacrificat a punt per cuinar i els cafès de Novell.

També hi haurà la Plaça del vi, que enguany adoptarà el format de winebar i hi instal·larà una haima, en comptes d'una carpa. Hi haurà vins DO Penedès de 16 cellers diferents. A més, dissabte a les 18h i a les 19.30h hi haurà concert de Koren i a les 19h començarà un tast guiat per l'Acadèmia Tastavins.

El mercat d'aviram, se situarà al pavelló Firal. Enguany tornarà a haver-hi serveis d'escorxador i plomatge gratuït. En total, es posaran a la venda 250 Galls del Penedès sacrificats i 800 vius. També hi haurà altres varietats com gallines, galls de pagès, ànecs, capons o galls dindi.

Així mateix, a la zona de la restauració hi haurà les propostes de cinc restauradors penedesencs amb plats elaborats amb Gall del Penedès amb IGP.

Els galls han passat proves PCR per descartar casos de grip aviar

Els criadors del Gall del Penedès es preparen per celebrar la seva gran cita anual a Vilafranca amb previsió de recuperar el nivell de vendes del 2019, l'última edició celebrada "amb normalitat" abans de la covid. Aquest cap de setmana preveuen distribuir prop de 2.000 peces, entre la venda directa i l'espai de degustació. Per assistir a la Fira del Gall tot l'aviram ha hagut de superar un test PCR per descartar casos de grip aviar, en compliment d'una nova norma europea. D'altra banda, de cara al Nadal, el president de l'IGP Gall del Penedès, Enric Ferré, destaca a l'ACN la lenta recuperació de les vendes a la restauració, "molt tocades l'any passat", i celebra haver seduït nous compradors arran de les celebracions casolanes del 2020.

Nous productes gastronòmics amb Gall del Penedès

El consell regulador de la IGP Gall del Penedès conjuntament amb Mallart Artesans Xarcuters han elaborat nous productes amb aquesta raça autòctona. Fa tot just un any es va presentar el primer patè rústic de Gall del Penedès IGP i enguany retornarà a la fira amb un nou format més petit, de 90g. A banda, també es presenta com a novetat el brou tradicional, les aletes en escabetx i les croquetes i canelons, tot elaborat amb Gall del Penedès.


Aquests productes estaran a la venda a la Gastrobotiga.

Tana Collados, pregonera de la fira

Aquest dimecres, la fira va donar el tret de sortida amb el pregó d'inici que enguany va anar a càrrec de la periodista gastronòmica Tana Collados. La directora del programa de TV3 Cuines o de la sèrie documental Gent de Mercats, ja va ser pregonera l'any 2008, així que en aquesta ocasió va aprofitar per fer un repàs als canvis que ha viscut el sector gastronòmic aquest temps. La periodista va parlar de la tendència creixent que hi ha de consumir cada vegada menys productes càrnics. “Menjar molt no és menjar bé. Hem d’apostar pels productes de qualitat”, va dir Tana Collados, que va reconèixer que el camí cap a la producció d’aliments més saludables i de proximitat pot suposar “una font de riquesa per al territori”.

La fira als restaurants

Una dotzena de restauradors de Vilafranca oferiran plats elaborats amb Gall del Penedès amb IGP fins el 6 de gener, que també podran ser maridats amb vins de la DO Penedès.

Mostra de bestiari festiu de ploma

Com és tradició, diumenge hi haurà una cercavila de bestiari festiu de ploma que serà encapçalada per en Tomasot i la Ballarica. També es podrà veure l'Àliga de Sant Julià, l'Aligueta Tramuntana i les figures convidades que seran el Gall de la Pobla, Abraxas, el Griu d'Artesa de Lleida i el Basilisc de Reus. A les 10h hi haurà la plantada de bestiari a la fira i a les 12h sortirà la cercavila que anirà fins la plaça de la Vila.

Activitats paral·leles durant tot el cap de setmana

Durant tot el cap de setmana es programa una extensa llista d'activitats paral·leles per a tots els públics.
Els infants podran gaudir de contacontes, tallers artesanals o un taller de cistelles d'ous de vímet, entre altres.
Per als més adults també hi haurà una marxa nòrdica, es podrà gaudir dels tastets al mercat o es podran fer les rutes guiades modernista o històrica. També es podrà visitar la cripta i el campanar de Santa Maria, Casa Macià o Vinseum, entre d’altres.

Campionat d'Espanya d'avicultura, columbicultura i cunicultura de raça

A partir de divendres s'instal·larà al pavelló firal el campionat d'Espanya d'avicultura, columbicultura i cunicultura de raça. S'hi exposaran gairebé 2.000 animals arribats d'arreu d'Europa, que es podran visitar fins diumenge. Com és habitual també se celebrarà el Concurs Memorial Amadeu Francesch que guardonarà els millors exemplars de les quatre varietats de raça de gallina penedesenca: aperdiuada, barrada, blat, negra tradicional i gall negre millorat. Així mateix, hi haurà el concurs del millor color de closca d'ou de la Gallina Penedesenca. En aquest cas, es podrà veure a la plaça de l'Aviram.

Un trenet tornarà a connectar l'estació de tren amb la fira.

L'organització ha tornat a apostar pel trenet de la fira, que facilitarà el transport entre l'estació de Renfe i el parc de Sant Julià. El preu del bitllet serà de 0,50 euros i gratuït per als menors de sis anys.