Xatonada Popular El Vendrell

Xatonada Popular. A la Rambla del Vendrell se celebra la festa gastronòmica. Amb el Concurs de Mestres Xatonaires, l’Exhibició de Xatonaires Infantils i el repartiment d’unes 2.000 racions de xató.

D’altra banda, també hi ha espectacles d’animació, estands relacionats amb el món del xató, la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, degustacions de cafè i la Trobada de plaques de cava.

Exhibició d’elaboració del xató del Vendrell

A la 1 de la tarda, a càrrec de Mestres Xatonaires que ens descobriran tips i curiositats de com elaboren el xató  que els ha portat a guanyar el Concurs de Mestres Xatonaires en anteriors edicions. Hi posaran bitxo a la salsa?

Podrem veure quatre Mestres Xatonaires del Vendrell en plena acció. Prepararan la salsa en directe, pas a pas. Es podrà seguir per la pantalla gegant que quedarà  instal·lada prop de l’escenari.

Degustació del Xató del Vendrell

Podrem tastar el xató  covat per 7 €. Els tiquets es comencen a vendre des de quarts d’11.

Emporta’t una cassola de fang de record que podrem col·leccionar: Enguany hi ha dos colors de cassola: blau i verda. Hi inclou una ampolleta d’aigua, panet individual i coberts sostenibles. Aquest any també xató sense gluten per a persones celíaques. Demana’l a l’estand de venda de tiquets i a la zona de repartiment.

Els concursos de la Xatonada Popular 2022

La Xatonada Popular del Vendrell és un esdeveniment multitudinari. Amb dos concursos populars d’elaboració de xató:

  • Concurs de Mestres Xatonaires
  • Exhibició de Xatonaires Infantils

Durant tot el matí, al tradicional repartiment popular de xató i vi, s’hi venen més de 1.000 racions d’aquest plat. Acompanyades d’una copa de vi de la DO Penedès que, juntament amb la DOP Siurana és col·laboradora a l’esdeveniment.

Xató Experience

Des del 2017, l’ajuntament del Vendrell ha aconseguit renovar la Xatonada Popular. Amb la creació del Xató Experience, un espai on s’innova amb la recepta del xató. Mitjançant creacions culinàries, s’hi pot gaudir d’una experiència diferent dins del marc de la festa.

Des de llavors, el Vendrell ha estat notícia al món gastronòmic.  S’ha introduït una vessant creativa i cultural en aquest tipus d’esdeveniments. que se celebren també a altres ciutats de l’Alt i Baix Penedès i del Garraf (Sitges, Calafell, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca).

RECEPTA DEL XATÓ DEL VENDRELL

Ingredients per a quatre persones

Per a la salsa

• 100 g d’ametlles
• 80 g d’avellanes
• 1 nyora escaldada
• 1 llesca de pa fregit
• mig bitxo (optatiu)
• mitja ceba escalivada
• 1 cabeça d’alls escalivada
• 3 tomacons escalivats
• oli, vinagre, sal i pebre vermell

Per al plat

• 2 escaroles
• 120 g de bacallà esqueixat
• 120 g de tonyina
• 4 filets d’anxova
• 80 g d’olives arbequines

Elaboració

Es posa sal en un morter i s’hi van trinxant d’un en un els elements següents, en aquest ordre: ametlles i avellanes (fins a aconseguir una pasta ben fina), la ceba, la nyora sense pell, el bitxo (optatiu), el pebre vermell i el pa fregit. Finalment, s’hi afegeixen els alls, els tomacons, l’oli i el vinagre.

Un cop acabada la salsa, es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda i es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat s’hi afegeixen el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les arbequines.