EL PROJECTE LIFE CLINOMICS, DEL QUAL ÉS SOCI TERRITORIAL EL CONSELL COMARCAL DE L'ALT PENEDÈS, NOMINAT ALS PREMIS LIFE 2022 DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Aquest projecte és un dels 12 finalistes als millors projectes europeus sobre protecció de la natura, medi ambient i acció climàtica, pel seu caire d’innovació, inspiració i efectivitat. El guanyador el decidirà el públic amb els seus vots
 

VÍDEO DE PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

El projecte Life Clinomics va néixer l’any 2016 amb l’objectiu de desenvolupar processos participatius territorials que ajudessin a millorar la capacitat d’adaptació dels territoris i dels respectius sectors econòmics i productius als impactes del canvi climàtic.

L'equip ha implicat diversos municipis, empreses privades i agents interessats en el desenvolupament d'una estratègia i plans d'acció per fomentar la participació local en l'adaptació al canvi climàtic. L'equip també ha proposat un pacte d'adaptació al canvi climàtic per fomentar l'adopció d’accions en altres àrees i ha impartit formació d'adaptació a funcionaris públics i empreses privades. Els resultats del projecte Life Clinomics són replicables a altres territoris i s'han incorporat a l'Estratègia d'adaptació al canvi climàtic de Catalunya 2021-2030.

El projecte ha estat coordinat per la Diputació de Barcelona, s’ha finançat amb fons europeus Life i ha tingut 7 socis: el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, la Cambra de Comerç de Barcelona, Unió de Pagesos, Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat.

El projecte Life Clinomics ha analitzat com impactarà el canvi climàtic sobre les economies de 3 territoris: la comarca de l’Alt Penedès, la reserva de la biosfera del Parc Natural del Montseny i la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre; ha proposat 103 iniciatives per adaptar-se a aquest impacte i n’ha executat 6 amb carácter pilot i demostratiu (vegeu el document amb els principals continguts i resultats del projecte).

A la comarca de l’Alt Penedès les accions pilot que es van impulsar des del Consell Comarcal van ser la silvopastura al Parc del Foix (gestió del sotabosc amb ramats de cabres de pastors locals) i l’Observatori de la Sequera de l’Alt Penedès (mesurament de la humitat del sòl amb sensors instal·lats a les vinyes, per estudiar la interacció entre la humitat del sòl i altres dades meteorològiques i les tasques que es duen a terme a la vinya).

Fins al 30 de maig, dia en què es lliuraran els LIFE AWARDS 2022, es pot votar per donar suport a l’únic projecte que representa a Catalunya en aquesta convocatòria europea. En el procés de votació es demana la confirmació del vot a través de l’adreça de correu electrònic.