L'Ajuntament de Sant Sadurní i Elisava recuperen el claustre de Can Guineu

Per segon any s'impulsa un conveni amb la prestigiosa escola universitària de disseny i enginyeria de Barcelona, que presenta una nova construcció efímera a la casa pairal

L’Ajuntament de Sant Sadurní i l’escola Elisava, mitjançant l’equip de professors i estudiants del Màster en arquitectura efímera i espais temporals, tornen per segon any consecutiu a impulsar un projecte de col·laboració per posar en valor la casa pairal de Can Guineu.

L’any passat l’acord entre ambdues institucions va permetre projectar una estructura escènica al pati exterior de l’edifici i enguany l’aposta s’amplia amb una intervenció a la zona del claustre, espai interior ubicat al centre de l’edifici. Allà s’hi ha instal.lat un paviment de fusta de geometries i pendents variables i una cortina blava metàl·lica de grans dimensions. Mentre el nou terra es plega per fomentar diferents maneres d'ocupar el lloc i generar un espai de confort, la cortina reforça la verticalitat del claustre i genera una connexió visual amb el cel. Dos elements que contribueixen a transmetre la sensació d’espai de relació, de lleure i de repòs.

En les darreres setmanes s’ha treballat en la instal.lació d’aquestes dues construccions efímeres i també en l’arranjament del claustre per tal de posar-lo a l’abast de la ciutadania i obrir-lo per a la celebració, durant els propers mesos, d’esdeveniments culturals, artístics i socials.

Can Guineu, a través d’aquest conveni, esdevé un projecte d'arquitectura que utilitza estratègicament la temporalitat per abordar simultàniament cultura, patrimoni i construcció comunitària, aconseguint un fort impacte social amb recursos limitats, alhora que un pol d’atracció i promoció per a sectors i grups d’interès vinculats al patrimoni o l’arquitectura, entre d’altres.

 Elisava

Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, promou l'educació, el coneixement i la recerca en els camps del disseny, l'enginyeria i la comunicació. Amb més de 50 anys d'experiència ha format a més de 17.000 alumnes i s'ha consolidat com una de les escoles de referència global. L'escola, afiliada a la Universitat Pompeu Fabra, col·labora amb empreses, institucions i ONG de prestigi internacional per a oferir una educació universitària que prepari als estudiants per a afrontar els reptes actuals i futurs. Elisava forma a professionals experts amb capacitat per a dissenyar i crear productes, serveis i entorns que milloren la societat.

El Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals, dirigit per Roger Paez i Toni Montes, proposa una exploració en profunditat dels principals formats d'arquitectura efímera i espais temporals: des d'esdeveniments i pop-ups a exposicions i intervencions en espais públics, passant per l’urbanisme tàctic i l’arquitectura d’emergència. El disseny d'espais temporals és una activitat cada vegada més rellevant, que abasta una àmplia gamma de formats tan establerts com emergents en els àmbits social, cultural i econòmic.