El Departament d'Acció Climàtica convoca 1 M€ en ajuts adreçats a promoure la utilització del most concentrat rectificat en l'elaboració de vins escumosos de qualitat

Aquesta ajuda té com a objectiu fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat, tot reemplaçant la major part o la totalitat del sucre importat per un de proximitat i procedent del mateix raïm

El termini de presentació de sol·licituds és del 2 d’agost al 1 de setembre, ambdós inclosos

A partir del 2 d’agost, les persones interessades ja poden iniciar el tràmit per sol·licitar els ajuts per a la utilització del most concentrat rectificat (MCR) en l’elaboració de vins escumosos de qualitat. L’objectiu d’aquesta ajuda, convocada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, és fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat mitjançant l’ús de most concentrat rectificat produït amb most apte per a l’elaboració de vins escumosos de qualitat d’una denominació d’origen protegida (DOP).

Els vins escumosos necessiten sucre en la seva elaboració, que en moltes ocasions prové de la remolatxa d’origen centreeuropeu o de la canya de sucre ecològica que s’importa des de països tropicals. Per reemplaçar la major part o la totalitat del sucre importat per un de proximitat i procedent del mateix raïm, s’aposta per l’ús del suc del raïm premsat i tractat, anomenat most concentrat rectificat, com a font de sucre.

Aquest ajut va dirigit a cellers elaboradors de vins escumosos de qualitat amb instal·lacions a Catalunya. Per poder sol·licitar-lo cal complir els requisits fixats a les bases de la convocatòria i tenir en compte que únicament són despeses subvencionables la compra de most concentrat rectificat per a l’elaboració de vi escumós de qualitat, que ha d’estar feta i pagada entre l’1 de gener i el 31 de maig de 2023 i justificada entre l’1 i el 31 de maig de 2023.

Els ajuts compten amb un pressupost total d’1.000.00 d’euros, i l’import màxim d’ajut per sol·licitant serà de 100.000 euros. El termini de presentació de sol·licituds és del 2 d’agost al 1 de setembre, ambdós inclosos.

Durant la darrera convocatòria de l’any 2022, es van subvencionar 170.440 kg de most concentrat rectificat, amb un import concedit de 374.601 € a 26 cellers. Gràcies a aquests ajuts, l’any 2022 es van deixar de comprar 138.400 kg de sucre.

Aquest ajut s’emmarca dins de l’Estratègia alimentària de Catalunya, en el pla d’acció de la qual està treballant el Departament d’Acció Climàtica per avançar vers un sistema alimentari més sostenible, segur, just, cohesionat, resilient, saludable i d’accés universal. L’aposta per l’ús del most concentrat rectificat ens acosta a un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular.