Luis Planas destaca que el sector vitivinícola espanyol és avantguarda i exemple de desenvolupament econòmic

En la presentació del saló "Barcelona Wine Week 2023"

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat que el sector vitivinícola espanyol és un símbol de tradició i cultura, i al mateix temps, d'avantguarda i progrés, que contribueix al desenvolupament econòmic del medi rural.

El ministre també ha subratllat que constitueix un sector capdavanter en innovació i recerca, l'aposta de la qual per l'excel·lència i la diferenciació ha situat a Espanya com a líder en la producció de vins de qualitat.

Luis Planas ha participat avui en l'acte de presentació de "Barcelona Wine Week", un saló de prestigi nacional i internacional, que entre el 6 i el 8 de febrer de 2023 reunirà en Fira de Barcelona a més de 700 cellers, 60 denominacions d'origen, consells reguladors i altres representants del sector del vi. Sota el lema "Espanya, mosaic singular de sòls", oferirà un programa de conferències, tastos i maridatges per a posar en valor la gran riquesa de sòls que conformen el territori vitivinícola espanyol.


Durant la presentació, el ministre ha destacat la rellevància econòmica del sector vitivinícola, tant pel valor de la producció com per l'ocupació que genera. També ha assenyalat els alts estàndards de qualitat del vi espanyol, el lligo grau de desenvolupament tecnològic del sector i el prestigi del qual gaudeixen les seves produccions a tot el món i que situa a Espanya com el major exportador de vins. Això és un reflex, ha afirmat el ministre, que "el món del vi és el que millor s'ha adaptat als canvis de tendència dels consumidors".

De cara al futur, Planas ha animat al sector a treballar de manera conjunta per a atendre les noves demandes dels mercats, en aspectes com la informació facilitada al consumidor en l'etiquetatge o aplicant la innovació per a guanyar en sostenibilitat.

D'igual forma, ha assenyalat la importància d'impulsar campanyes de promoció dels productes alimentosos en els mercats nacionals i internacionals. Per a això, el ministeri ha posat en marxa l'estratègia Aliments d'Espanya, en la qual el vi ocupa un lloc destacat. Ha esmentat que les campanyes que es desenvolupen a través de l'Institut de Comerç Exterior (ICEX), i els programes europeus i en tercers països són fonamentals per a incrementar la internacionalització dels vins espanyols

"El suport al sector és una prioritat per a Espanya", ha assegurat el ministre, qui s'ha referit al Programa de Suport al Sector Vitivinícola Espanyol (PASVE), que compta amb mesures de gran importància per al sector com la intervenció en inversions, element clau per a l'impuls de la seva competitivitat i sostenibilitat. En els tres últims exercicis s'han invertit 610 milions d'euros, xifra que suposa un alt grau d'execució dels fons disponibles, un 98%, ha precisat.

El ministre ha recordat que amb el pla estratègic de la nova Política Agrària Comuna (PAC) aquest programa passarà a dir-se Intervenció Sectorial Vitivinícola, en la qual s'inclouen inversions per a transformació i comercialització, i per a promoció en tercers països, amb una dotació econòmica de 55,6 milions d'euros cadascuna, dins d'un pressupost total superior als 200 milions d'euros d'ajudes anuals per al sector.

Planas s'ha referit a les figures de qualitat diferenciada com una eina molt valuosa per a diferenciar les produccions i atorgar un valor afegit que millora la renda dels viticultors. Segons ha apuntat, les Denominacions d'Origen i les Indicacions Geogràfiques Protegides, a més de ser la punta de llança de les exportacions, aporten clars beneficis per al desenvolupament de medi rural i la cohesió del territori.