La Generalitat fixa entre 0,47 i 0,50 euros el preu mínim de venda d'un quilo de raïm per elaborar cava

Els costos de producció del quilo de raïm s'han disparat un 26% per aquesta propera verema, segons l’estudi presentat ahir pel Departament d'Acció Climàtica a la Taula de cogestió del Cava.

La Generalitat ha xifrat entre 0,47 i 0,50 euros el cost d'elaborar un quilo de raïm. En conseqüència, ha fixat aquest preu com el mínim a pagar als pagesos, que només cobriria les despeses de producció.

A la reunió celebrada ahir dimarts amb tots els agents agrícoles, empresarials i de l'Administració, el Departament d'Acció Climàtica va exposar que els costos de producció del quilo de raïm per a la verema d'aquest any se situen en 0,44 euros en la varietat xarel·lo i en 0,47 euros per al macabeu. Pel que fa a la parellada, aquesta se situa en 0,5 euros el quilo. De mitjana, són aproximadament uns 12 cèntims més que les dades d'ara fa un any.

Si les xifres es traslladen al cost de producció del vi base per a cava -calculant que de cada 100 quilos de raïm surten 66 litres-, s'estima que el cost total d'un litre de xarel·lo (que suma el cost de producció i el cost d'elaboració) és de 0,93 euros, mentre que el d'un litre de macabeu és 0,96 euros. En el cas de la parellada, és d'1,02 euros.

Els preus pugen de mitjana un 26%, segons ha detallat el Departament d'Acció Climàtica. Un dels motius és l'actualització en base a l'IPC interanual de Catalunya, del 3,9%. La resta de l'augment es deu a l'increment dels preus de l'energia, els combustibles i els productes fertilitzants.