Vilafranca del Penedès torna a obrir les portes del seu patrimoni arquitectònic

Un total de 18 edificis, des d’habitatges particulars, a edificis medievals, des de seus d’institucions a magatzems, es podran visitar la tarda del dia 30 de setembre i el matí de l’1 d’octubre, gràcies una nova edició de l’Obrim Vilafranca, que organitza la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca. Es podrà gaudir de més de 160 visites per descobrir aquests espais, sempre amb reserva prèvia. El 20 de setembre s’activaran les reserves al web de turisme: www.turismevilafranca.com/obrim-vilafranca.

Aquest matí s’ha fet al Molí d’en Rovira, la casa on va néixer la Mare Ràfols, i que es podrà visitar com a novetat enguany, la presentació de l’Obrim Vilafranca 2023 a càrrec de la regidora de Turisme, Gemma Romeu, la cap del servei de Turisme, Emília Torres, i de la germana Montse Vidal, representant de la Residència Mare Ràfols.

Gemma Romeu recordava que és una activitat gratuïta i accessible a tothom. “L’objectiu de l’Obrim Vilafranca és mostrar el patrimoni cultural arquitectònic per donar-li valor i contribuir al seu manteniment. Permet descobrir espais de la vila on, en la majoria dels casos, els visitants seran rebuts pels propietaris de les cases o persones vinculades a cada entitat que faran viure i conèixer històries i anècdotes interessants i mostraran els tresors culturals que amaga cada racó”, ha dit la regidora.

La regidora de Turisme comentava que amb iniciatives com l’Obrim Vilafranca “reforcem l’aposta d’activitats de qualitat que aportin valor a la vila. Volem que ens vinguin visitants de fora però sobretot que els vilafranquins i les vilafranquines siguin ambaixadors del nostre patrimoni. Això comença perquè coneguin les històries i la riquesa patrimonial que s’amaguen darrera les portes d’aquests edificis emblemàtics”.

Fent honor a la Capital del Vi, Gemma Romeu ha explicat que les persones que tinguin una entrada podran gaudir, després de la seva visita, d’una copa de vi o cava al majestuós claustre de Sant Francesc acompanyats de bona música, com a novetat.

La regidora ha animat a reservar entrades a l’Obrim Vilafranca a totes aquelles persones que s’han quedar fora en anteriors edicions i es van quedar amb ganes de visitar algun edifici.

La residència Mare Ràfols i el Molí d’en Rovira, la novetat

Per la seva banda, Emília Torres ha explicat que l’Obrim Vilafranca tindrà lloc dissabte 30 de setembre, de 19 a 21h i diumenge 1 d’octubre, d’11 a 14h. Enguany destaca la incorporació als espais visitables de la Residència Mare Ràfols i el Molí d’en Rovira, un espai que tot i la seva imponent presència és força desconegut per la majoria de vilatans i vilatanes. Per facilitar l’accés a aquest nou espai es disposarà d’un bus llançadora per a les persones que hagin reservat la visita amb sortida des de la parada de bus de la plaça del Penedès.

D’altra banda, es recupera la visita a una de les cases “estrella” d’anys anteriors, el Palau Baltà.

Torres ha recordat que, per qüestions de funcionament, no es podrà fer reserva de dues cases diferents en horaris consecutius.

Per la seva banda, la germana Montse Vidal recordava que el recinte del Molí d’en Rovira i la residència Mare Ràfols és un centre molt important per a la congregació de la Germanes de la Caritat de Sant Anna des que hi va néixer l’any 1781 Maria Ràfols. “És un recinte molt desconegut per als vilafranquins. Gairebé diria que el coneixen més la gent de fora que els d’aquí. Des de la congregació estem intentant recuperar-lo i obrir-lo. S’ha d’ensenyar. No pot ser un recinte privat”, ha dit.

Montse Vidal ha agraït que recentment l’Ajuntament hagi ajudat a instal·lar uns plafons turístics informatius que expliquen la història del recinte.

L’any 2022 van participar un total de 2.265 persones a l’Obrim Vilafranca i enguany s’ofereixen un total de 2.750 places, en 168 visites.

Obrim Vilafranca 2023

Horaris:

  • Dissabte 30 de setembre, de 17 a 21h
  • Diumenge 1 d’octubre, de 10 a 14h

Horari bus (sortida parada de bus plaça Penedès):

  • Dissabte 16.45, 18.15 i 19.45
  • Diumenge 09.45, 11.15 i 12.45

Instruccions:

•    Tots els espais són amb reserva. Totes les visites són gratuïtes i realitzades per un/a guia.

•    Cada reserva només podrà ser per a dues persones. Si són més les persones interessades, s’hauran de fer més reserves.

  • No es poden reservar les cases en horaris consecutius.
  • Si alguna persona necessita ajuda per formalitzar les reserves, pot acudir a l’Oficina de Turisme, on li facilitaran la inscripció online.