El projecte estratègic de competitivitat territorial (PECT) “Penedès territori vitivinícola a punt de finalitzar

Per tal de presentar la feina feta i fer-ne la valoració abans que finalitzi definitivament el projecte, tots els participants es van reunir al Consell Comarcal de l’Alt Penedès

EL PROJECTE ESTRATÈGIC “PENEDÈS, TERRITORI VITIVINÍCOLA”, A PUNT DE FINALITZAR

El projecte estratègic de competitivitat territorial (PECT) “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”, és un projecte en què hi participen 4 socis beneficiaris (el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Regulador de la DO Penedès i la Fundació VITEC) i 9 ens col·laboradors (l’associació Innovi, el Consorci de Promoció Turística del Penedès, Covides, l’Escola d'Enoturisme de Catalunya, la Fundació Pro Penedès, la JARC, TAMIC, Unió de Pagesos i l’empresa Xarxes de Telecomunicacions Alternatives).

Un PECT és una iniciativa coordinada per una entitat pública local (en aquest cas, el Consell Comarcal) que contribueix a la transformació econòmica del territori i que té un fort component d'innovació. Com a tal, rep el finançament de la Generalitat de Catalunya.

El projecte “Penedès, territori vitivinícola” tenia com a objectiu assolir el lideratge qualitatiu i comercial dels vins tranquils i escumosos que es produeixen al Penedès. I la seva actuació més destacada era posar en funcionament un Viver de Cellers, que s’ha ubicat al carrer Comerç, 29, de Vilafranca.

El Viver de Cellers del Penedès és una eina perquè qualsevol viticultor pugui començar a elaborar i comercialitzar els seus propis vins sense necessitat de fer una gran inversió inicial.

Per fer-ho possible, els socis i col·laboradors han treballat plegats durant 4 anys posant l’espai (Ajuntament de Vilafranca), la maquinària i els coneixements (DO Penedès), la recerca (VITEC), la formació en Enologia (Escola d’Enoturisme de Catalunya), l’assessorament legal empresarial (consultora Rius i Rius), l’etiquetatge (Consorci de Promoció Turística del Penedès), la comercialització (Ajuntament de Vilafranca) i la coordinació interna i la interlocució amb la Generalitat (Consell Comarcal).

Ara, les tines del Viver de Cellers estan plenes de most en procés de fermentació.

Les 7 candidatures que han estat escollides per estrenar el Viver estan formades per 4 dones i 10 homes, que podran elaborar i comercialitzar les primers 19.000 ampolles de vi amb el suport d’un enòleg contractat expressament i amb l’acompanyament del Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca.

Altres candidatures podran afegir-s’hi a la propera verema; perquè aquest projecte tot just ha començat i ja hi ha moltes persones interessades a participar-hi.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, recollint el sentir de tots els socis i col·laboradors, va definir aquesta iniciativa com “un projecte il·lusionant que és una eina per al futur del Penedès vitivinícola que volem”.