Sant Sadurní, entre els municipis on es regularà l'oferta de pisos turístics

Nou Decret Llei de la Generalitat de Catalunya que incidirà sobre aquelles localitats amb problemes d'habitatge permanent o que superen el límit de cinc pisos turístics per cada 100 habitants

Sant Sadurní és un dels municipis de la comarca que es veuran afectats pel nou decret llei de la Generalitat per abordar la crisi d'habitatge

La nova regulació va destinada a regular els habitatges d'ús turístic en municipis que es troben davant problemes greus d'accés a un habitatge permanent o que ja han superat el límit de cinc pisos turístics per cada cent habitants. Aquesta mesura té com a objectiu mitigar l'impacte negatiu que els pisos turístics tenen en el mercat de l'habitatge, i com a conseqüència, en l'accessibilitat a la vivenda per part dels residents.

Un total de 11 municipis de la comarca del Penedès es veuran afectats per aquesta nova regulació, incloent localitats com Vilafranca, Vilanova, el Vendrell, Calafell, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Pere de Ribes.

La mesura més destacada d'aquest decret llei és que els ajuntaments d'aquests municipis no podran emetre noves llicències d'obertura per a pisos turístics fins que hagin adaptat el seu planejament urbanístic a les noves restriccions. En aquest sentit, els ajuntaments hauran de justificar la disponibilitat de suficient sòl per a habitatges destinats al domicili habitual i permanent dels residents locals. S'estableix un límit màxim de deu llicències de pisos turístics per cada cent habitants.

Així, qualsevol nou pis turístic haurà de sol·licitar una llicència urbanística municipal i una autorització turística prèvia a la seva obertura, amb una validesa de cinc anys renovables. No es podran emetre noves llicències fins que els ajuntaments hagin adaptat les seves normatives urbanístiques a aquesta nova regulació.

Pel que fa als pisos turístics ja existents, els seus propietaris disposen d'un termini de cinc anys a partir de l'entrada en vigor del decret llei per sol·licitar la nova llicència urbanística, o bé hauran de cessar en la seva activitat. Aquests 11 municipis del Penedès compten actualment amb un total de 6.367 pisos turístics, una xifra que ha estat identificada per la Generalitat com una de les causes de la disminució de l'oferta d'habitatge en lloguer.

Aquesta tendència no només complica l'accés a un habitatge per part de les persones i les famílies, sinó que també sorgeix en un moment de creixent demanda d'habitatges en lloguer i un context de creixement de la població catalana, segons el Govern. La Generalitat confia que aquest decret llei ajudarà a abordar aquesta problemàtica i a garantir una oferta adequada d'habitatges destinats a primer habitatge.