El pòdcast de la Queta arriba a Vilafranca del Penedès

El passat dilluns 6 de novembre, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Àngels Dalmau, i el conseller de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Jaume Bertran, van presentar l’activitat del pòdcast de la Queta, que serà a la capital de l’Alt Penedès el 15 i 16 de novembre, i la renovació del conveni per pagar les despeses d’infraestructura del local Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès per al període 2023-2026. Ambdues institucions són membres del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i van acordar unificar els respectius serveis de català l’any 2010 per optimitzar recursos materials i humans.

Jaume Bertran, conseller de Cultura del Consell Comarcal, va explicar que la participació econòmica dels ens locals en les despeses del Servei de Català s’ha anat modificant al llarg dels anys d’acord amb el que establien els estatuts del CPNL. Actualment, l’Ajuntament i el Consell Comarcal comparteixen al 50% les despeses que comporta el manteniment de la infraestructura del local (31.000 € anuals), mentre que la Generalitat assumeix el cost del personal, com a despesa principal, i l’Ajuntament fa una aportació fixa (44.000 € anuals) al CPNL en funció del nombre d’habitants de Vilafranca.

Biel Senabre, director del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf, va explicar els tres grans eixos d’actuació del CPNL: l’ensenyament, és a dir, els cursos de català per a adults, en què es prioritzen els destinats a la població no catalanoparlant; les activitats que tenen relació amb els usos interpersonals, com per exemple el Voluntariat per la llengua, i les actuacions dirigides als usos professionals, en què s’actua en àmbits com el del comerç, l’educació o la sanitat, entre d’altres.  

Finalment, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Àngels Dalmau, va anunciar que el dimecres 15 i el dijous 16 de novembre, la cabina mòbil de la Queta estarà instal·lada en horari de matí i tarda a la rambla de Sant Francesc. Aquesta activitat forma part de la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure” que impulsa la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat. La cabina ha trepitjat, fins al moment, les ciutats de Barcelona, Sabadell, Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona, Tortosa, Lleida, Tremp, Girona, Figueres i Vic, i acabarà el seu recorregut a Vilanova i la Geltrú.

Dins la cabina, les persones rebran la benvinguda en 16 llengües diferents i podran escollir entre 4 opcions, segons el seu nivell de català i les seves preferències: respondre preguntes relacionades amb el seu ús del català; practicar la llengua en una conversa amb la Queta; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya, o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA, per normalitzar el català en les tecnologies digitals.

A partir del material recopilat, es crearà el pòdcast més gran que s’ha enregistrat mai en català. La iniciativa vol contribuir a activar la llengua, fomentar l’ús del català independentment del nivell dels parlants i demostrar que el català és molt divers i alhora és una llengua de cohesió. Àngels Dalmau va demanar que moltes persones de Vilafranca i de la comarca en general, catalanoparlants i no catalanoparlants, passin per la cabina de la Queta i col·laborin en la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!” per passar una estona divertida i alhora deixar constància de la seva manera de parlar el català.