Els cellers catalans projecten el seu potencial comercial a la fira ProWein

Més de 90 cellers catalans participen a la ProWein sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” en el Pavelló Catalunya que organitza el Departament d’Acció Climàtica mitjançant Prodeca

El Pavelló Catalunya comptarà amb un espai de mostra de productes de les empreses catalanes, que enguany girarà al voltant dels vins dolços

Catalunya participa per primera vegada a ProWine Goes City, un esdeveniment de networking que se celebra en paral·lel a la fira i que va dirigit al públic professional alemany

ProWine és la principal fira del món especialitzada en vi i porta d’entrada al mercat europeu

Els vins catalans lluiran amb força un any més a la ProWein, la principal fira dedicada al sector del vi del món, que se celebra a Düsseldorf (Alemanya) del 10 al 12 de març. Prop de 120 cellers catalans participen a l’esdeveniment, 90 dels quals al Pavelló Catalunya, sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” que organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, Agenda Rural, mitjançant Prodeca, la Promotora dels Aliments Catalans.

ProWine és una de les fires especialitzades més importants del món i Alemanya és porta d’entrada al mercat europeu, pel que les empreses catalanes participants tindran l’oportunitat de presentar els seus vins i espumosos a més dels 50.000 visitants professionals provinents de més de 140 països que s’esperen enguany.

L’estand institucional de Catalunya comptarà amb més de 650m2 per mostrar el potencial del sector del vi del país, amb la presència de cellers de les 12 denominacions d’origen catalanes, en un mercat estratègic pel sector agroalimentari català. Com a novetat, enguany s’ha inclòs un espai destinat a mostrar una categoria de vins catalans i present a la fira, en aquesta edició, s’ha escollit el segment de vins dolços.

Els cellers catalans participants a ProWein al Pavelló Catalunya:

  1. ACÚSTIC CELLER
  2. AECAVA
  3. AGUSTÍ TORELLÓ MATA
  4. ALBET I NOYA
  5. ALSINA & SARDÀ
  6. ALTA ALELLA · CELLER DE LES AUS
  7. ALTAVINS VITICULTORS
  8. AVGVSTVS FORVM
  9. AVINYÓ VINYATERS
  10. BELL CROS
  11. BIELSA RUANO
  12. BODEGAS YZAGUIRRE
  13. BOLET ORGANIC WINES
  14. BUIL & GINE
  15. CAL BESSÓ-ENCASTELL
  16. CANALS NADAL
  17. CARLES ANDREU
  18. CASA MARIOL
  19. CASTELL D'AGE
  20. CASTELL DEL REMEI
  21. CASTELL D'ENCUS
  22. CASTELL D'OR
  23. CAVA PERE MATA
  24. CAVES MIQUEL PONS
  25. CELLER AIXALÀ ALCAIT
  26. CELLER BALAGUER I CABRÉ
  27. CELLER BALART
  28. CELLER CEDÓ ANGUERA
  29. CELLER EUDALD MASSANA
  30. CELLER GRAU I GRAU
  31. CELLER JAN VIDAL
  32. CELLER JORDI MIRÓ
  33. CELLER LAURONA
  34. CELLER MAS BLANC
  35. CELLER VIDBERTUS
  36. CELLER XAVIER CLÚA
  37. CELLERS UNIÓ
  38. CLOS FIGUERAS
  39. CLOS MONTBLANC
  40. CLOS PONS
  41. COFAMA
  42. COSTERS DEL PRIORAT
  43. COVIDES
  44. DE MULLER
  45. DO MONTSANT
  46. DOMENIO
  47. EDETÀRIA
  48. EDUARDO GARZA
  49. EMPORDÀLIA
  50. ESPELT VITICULTORS
  51. FERRER BOBET
  52. FINCA CA N'ESTELLA
  53. GATELL
  54. GIRO RIBOT
  55. GLASS CANNED WINES
  56. HERETAT MASCORRUBÍ
  57. JOSEP GRAU VITICULTOR
  58. JOSEP MASACHS
  59. LA CONRERIA D'SCALA DEI
  60. LA MADRE VERMOUTH
  61. LA VINYETA
  62. LAGRAVERA
  63. LLOPART
  64. LOXAREL
  65. MAS D'EN GIL
  66. MAS DOIX
  67. MAS RODÓ
  68. MASCARÓ
  69. MASET
  70. MONASTELL
  71. MONTESQUIUS
  72. MUSCÀNDIA
  73. NAVERAN
  74. OLIVER VITICULTORS
  75. ORTO VINS
  76. PARATÓ
  77. SABATÉ I COCA
  78. SANGENIS I VAQUÉ
  79. TERRA DE GARNATXES
  80. TERRA REMOTA
  81. TOMÀS CUSINÉ
  82. TORELLÓ VITICULTORS
  83. TORRE DEL VEGUER
  84. TORREBLANCA
  85. U MES U
  86. VALL LLACH
  87. VINÍCOLA DEL PRIORAT
  88. VINYA ESCUDÉ
  89. VINYES DELS ASPRES
  90. VINYES DOMENECH
  91. WINEINTUBE

El director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, visitaran la fira els diumenge 10 de març i podran valorar amb els cellers participants l’impacte comercial de la participació en aquesta fira.

La web catalanwines.com es desplega amb més continguts, audiovisuals i idiomes

Fa tot just un any de la presentació del portal internacional catalanwines.com a ProWein Düsseldurf. Aquesta eina digital estratègica, per la divulgació del vi català, que l’INCAVI ha posat a disposició del sector, amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme i Prodeca, fomenta el coneixement de Catalunya com a referència mundial de vins i vinyes a través de les seccions: la història, les DO’s, l’enoturisme, entre d’altres. Aquesta finestra del vi català al món, que es va crear donant compliment al pla estratègic #HoritzóINCAVI2025, ha evolucionat en diferents fases durant aquest període amb noves ampliacions, com la secció de valors i un aprofundiment en les fites històriques del vi català.

Ara, al llarg del 2024, aquesta web internacional desplegarà una tercera fase amb nous continguts i amb nous formats. D’una banda, es crearan seccions noves, com el de les varietats més representatives de Catalunya i es facilitarà l’accés i s’ampliaran alguns continguts ja existents al web, i que responen a projectes estratègics de la institució, com els Vins de Finca Qualificada; i, de l’altra, es potenciaran els continguts audiovisuals amb els materials de la campanya Catalunya, on el vi és cultura i altres materials perquè els docents, estudiants o amants del vi es puguin descarregar. Per últim, i per tal d’arribar a més públics, més enllà de les nostres fronteres, s’habilitarà un nou idioma de consulta: el francès.

ProWein, un espai per establir i consolidar contactes comercials

De periodicitat anual, la ProWein és una fira adreçada a públic exclusivament professional. Enguany, i per primera vegada, Catalunya participa al ProWein Goes City, un esdeveniment exclusiu promocional que s’organitza en paral·lel a la fira i que té com a objectiu ser una plataforma de networking entre el professionals del vi i consumidors alemanys.

Així, tres cellers catalans (Casa Mariol, Clos Montblanc i Coca i Fitó) participaran a la jornada inaugural, que se celebra aquest dijous 7 de març al Classic Remise Düsseldorf, al centre de la ciutat. Els productes d’aquests cellers catalans formaran part del tast d’una selecció de vins internacionals, juntament amb referències de Haut Médoc i Moselle (França), Bolívia, La Rioja (Espanya), Baden i Franconia (Alemanya) i Eslovènia.

Alemanya, principal mercat per als vins catalans

El mercat internacional forma part de l’ADN del vi català. L’any passat, va exportar per valor de 624M€ i prop de 220.000Tn a més de 150 mercats internacionals.El sector del vi català, amb un lleuger descens respecte l’any anterior (-1,28% en valor i -2,04% en volum) i se situa com el cinquè sector exportador de l’agroalimentari català.

En l’àmbit internacional, el subsector del cava s’ha consolidat com a motor del sector del vi amb més del 50% del valor i 57% del volum exportat del total del sector, afavorit per la l’interès creixent del consumidor arreu del món pels escumosos. Així mateix, incrementa en valor(2,35%) i creix en volum (1,84%), per la davallada de les exportacions a quatre dels mercats més importants, doncs representen el 22,12% del valor de les exportacions del vi tranquil. Concretament, són els Estats Units (-19,48%), Japó (-12,60%), França (-16,15%) i Xina (-24,18%). Aquest descens en el consum és, de fet, una tendència a nivell mundial, segons dades d’OeMv.

En aquest context, i en el marc que els aliments catalans d’apostar per mercats més pròxims i estables, com els europeus, Alemanya s’ha convertit en el primer país de destí, amb una quota de mercat de 12,15%, el que suposa prop de 75M€ exportat. Per a tots aquests motius, ProWein és la porta d’entrada a altres mercats europeus per a moltes empreses vitivinícoles catalanes. La preferència per a vins de la mateixa UE, vins amb DOP o IGP i vins varietals fa que els cellers catalans siguin especialment apreciats al mercat europeu.