La Generalitat presenta l'Avantprojecte del Pla Territorial parcial del Penedès als alcaldes i alcaldesses

Avui ha tingut lloc, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Departament de Territori de la Generalitat va organitzar una reunió per fer una presentació general de l’avantprojecte i va anunciar el calendari de reunions de treball amb els ajuntaments de la comarca
LA GENERALITAT PRESENTA L’AVANTPROJECTE DEL PLA TERRITORIAL PARCIAL DEL PENEDÈS ALS ALCALDES I ALCALDESSES

Agustí Serra, director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura de la Generalitat, va explicar la raó de ser del Pla Territorial, el context temporal en què s’ha redactat l’avantprojecte i el calendari previst per a la seva aprovació definitiva.

Serra va afirmar que “el Pla és una figura de planificació que ha d’acabar reflectint el model de Penedès que volem per al 2050”.

Tots els plans territorials parcials comparteixen els mateixos criteris de planejament; atès que el PTPP ha estat l’últim a ser redactat, ha inclòs a més el Catàleg del Paisatge del Penedès i s’ha treballat en paral·lel a la nova Llei del Territori, que té com a objectiu legislar en funció de les diferents característiques territorials.

Amb anterioritat a la redacció de l’avantprojecte del PTPP, l’any 2020 es fa fer un primer procés participatiu. Des d’aleshores, el Grup de Treball del PTP ha fet 31 reunions de seguiment i treball, i el 20 de desembre de 2023 la consellera de Territori va aprovar inicialment el PTPP.

El 7 de maig de 2024 finalitzarà el període d’informació pública i de participació ciutadana; prèviament s’hauran fet sessions explicatives per a la ciutadania i reunions amb tots els ajuntaments.

Està previst que el document definitiu del Pla Territorial Parcial del Penedès s’aprovi inicialment l’octubre de 2024 i definitivament a primers de 2025. Fins aleshores continuaran vigents els plans territorials parcials d’aplicació a cadascuna de les comarques i municipis de la Vegueria Penedès (les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf i 25 municipis de la comarca de l’Anoia: Argençola, Bellprat, el Bruc, Cabrera d'Anoia, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, els Hostalets de Pierola, Igualada, Jorba, la llacuna, Masquefa, Montmaneu, Òdena, Orpí, Piera, la Pobla de Claramunt, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, la Torre de Claramunt, Vallbona d'Anoia i Vilanova del Camí).

Rosa Vilella, subdirectora general d’Estratègies Territorials i Paisatge de la Generalitat, va presentar els aspectes concrets de l’avantprojecte del PTPP en cadascun del 3 sistemes d’ordenació territorial: espais oberts (espais naturals, connectors ecològics i àrees de protecció agrícola), assentaments urbans (model de desenvolupament urbanístic dels nuclis de població) i infraestructures (infraestructures de mobilitat per a l’accessibilitat exterior i la connectivitat interior del territori).

La presentació de l’avantprojecte del Pla Territorial Parcial del Penedès va finalitzar amb un recordatori de la sessió explicativa per a la ciutadania a Vilafranca i amb el calendari de reunions amb els ajuntaments de l’Alt Penedès per a la presentació detallada de l’àmbit específic de cada municipi.