Trobada del Govern del Consell Comarcal amb el Delegat del Govern de l'Estat a Catalunya per parlar sobre el futur de la vinya al Penedès

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la Delegació del Govern de l’Estat manifesten el seu compromís i la voluntat de col·laboració institucional entre totes les administracions, amb els reptes de futur de la vinya a l’Alt Penedès derivats del canvi climàtic

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, i el vicepresident i portaveu del Govern, Albert Tort, es van reunir dilluns amb el delegat del Govern de l’Estat a Catalunya, Carlos Prieto.

La trobada va permetre traslladar al delegat del Govern de l’Estat la necessitat d’un compromís ferm de totes les administracions per abordar, amb visió àmplia i estratègica, els reptes que amenacen actualment la supervivència del sector vitivinícola al territori.

El portaveu del Govern comarcal, Albert Tort, va exposar que “el canvi climàtic i la sequera tenen conseqüències directes per al cultiu de la vinya i per a l’activitat econòmica que se’n deriva al nostre territori”. Per al Consell Comarcal, “això fa necessari estudiar, plantejar i dissenyar inversions de futur, com una xarxa de reg de suport, ja que el que havia estat sempre un cultiu de secà, ara necessita i necessitarà, a més de l’aigua del cel, mecanismes per a moments en què aquesta no sigui suficient”.

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va manifestar que “cal estudiar aquest tipus d’iniciatives i una acció compromesa per part de la Generalitat i de l’Estat, a tots els nivells i amb un objectiu clar: pensar en el futur del sector vitivinícola al Penedès”. Lluch va afegir que “estem parlant d’aproximadament 25.000 hectàrees de vinya, que, sense l’aigua necessària, patirem per la seva supervivència i per la de tota la indústria auxiliar que comporta a la nostra comarca. Per això, des del Consell Comarcal volem contribuir a articular la necessària col·laboració entre les diferents administracions per fer passos en aquest sentit”.

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, va afirmar durant la trobada el “compromís ferm de la Delegació del Govern amb el sector vitivinícola” i va expressar el màxim suport al treball conjunt per dibuixar i concretar actuacions que garanteixin el futur d’aquest sector al Penedès”, afirmant que “és estratègic per al país”.

Per aquest motiu, Carlos Prieto s’ha compromès a traslladar aquestes necessitats al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i a contribuir perquè progressin projectes que vagin en aquesta direcció.