El sector vitivinícola català i suís intercanvien solucions davant dels reptes del canvi climàtic en el marc d'una visita a Suïssa

Una delegació catalana formada per elaboradors de vi, experts i investigadors de l’INCAVI ha viatjat a Suïssa per intercanviar coneixements en R+D de sòls, enologia i viticultura

El Govern aposta per promoure intercanvis amb referents internacionals per impulsar el sector vitivinícola i posicionar l’excel·lència del vi català al món

EXT
Una delegació catalana de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) amb representants de diferents regions vitivinícoles de Suïssa i investigadors de l’Alta escola de viticultura i enologia de Changins

 

Una delegació catalana formada per dotze enòlegs, viticultors i investigadors de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha visitat aquesta setmana diversos indrets de Suïssa per intercanviar coneixements i pràctiques per adaptar la viticultura al canvi climàtic. L’intercanvi ha permès mantenir reunions amb representants suïssos de diferents regions vitivinícoles del país i amb investigadors homòlegs de l’Alta escola de viticultura i enologia de Changins.

Amb aquestes accions, el Govern fa una aposta decidida per promoure intercanvis i visites amb referents internacionals per afavorir l’intercanvi de coneixements i de bones experiències del sector vitivinícola. El viatge realitzat aquesta setmana és fruit de la col·laboració entre l’INCAVI, el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, a través de la Delegació del Govern a Suïssa, i DIPLOCAT.

En paraules del delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat, “la intervenció d’aquests tres actors ha permès bastir un projecte internacional sòlid que combina el coneixement que té l’INCAVI del sector, de les seves necessitats i dels principals actors, amb l’experiència internacional, el coneixement del país receptor i la identificació d’oportunitats tant de la Delegació del Govern a Suïssa com de DIPLOCAT”.

Per la seva banda, la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, ha defensat que “les missions a l’exterior permeten aprendre dels millors referents internacionals i són un espai imprescindible per situar el vi català com a referent a nivell internacional. Però també són una aportació fonamental des de Catalunya i l’INCAVI a la vitivinicultura internacional, ja que compartim el coneixement i l’experiència existents al país”.

Canvi climàtic i vitivinicultura

El viatge ha combinat sessions de treball centrades en projectes de recerca i visites a cellers emblemàtics suïssos amb l’objectiu de treballar sobre els reptes que suposa el canvi climàtic per la vitivinicultura. En aquest sentit, els dos instituts de recerca —Changins (Suïssa) i l’INCAVI (Catalunya)— han presentat les seves línies de treball.

Els debats s’han centrat en els projectes de recerca i desenvolupament sobre maneig de l'aigua i del sòl a Catalunya i al Valais, la digitalització del treball en el camp, les varietats híbrides i els porta-empelts resistents a la sequera. Les presentacions han inclòs també la visita a diferents parcel·les experimentals sobre coberta vegetal, on l’institut de Changins i l’institut de recerca d’agricultura biològica (FiBL) treballen per estudiar diferents fórmules d’enherbament per conèixer els seus efectes sobre la vinya.

Així mateix, l’INCAVI ha pogut presentar els seus estudis en el camp del control de l’estrès hídric de la vinya, els treballs culturals per la retenció d’aigua de pluja, l’aplicació de la coberta vegetal en condicions de conreu mediterrani, les varietats resistents a Catalunya i els porta-empelts resistents a la sequera. Es tracta de bona part dels temes que centren el Pla de Recerca 2030 de la institució catalana referent de la vinya i el vi.

La delegació catalana ha pogut visitar dos cellers suïssos situats al cantó del Valais per completar tot el coneixement teòric amb una vessant més pràctica: el Domaine Chappaz de Marie-Thérèse Chappaz, i el Domaine du Mont d’Or.

Enfortiment del sector vitivinícola i col·laboracions futures

El principal resultat d’aquest intercanvi de coneixements i bones experiències del sector vitivinícola suís i català és l’enfortiment dels diferents actors davant del canvi climàtic, un repte majúscul pel seu futur.

Tota la delegació catalana ha valorat l’intercanvi d’experiències i coneixements de manera molt positiva, especialment per les diferents oportunitats de col·laboracions futures que s’han començat a dibuixar en camps com el control del sòl i l’aigua i la mecanització de vinyes amb fort pendent.