Es presenta el nou curs d'Els Juliols de la UB a VINSEUM

Del 8 al 12 de juliol tindrà lloc al Vinseum de Vilafranca un nou curs d’Els Juliols de la Universitat de Barcelona. L’acte de presentació als mitjans ha comptat amb la presència de Xavier Fornos, director del VINSEUM, Joan Cuscó, coordinador del curs dels Juliols de la UB “D’art i vins” i Gemma Romeu, regidora d’Educació i Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. 

El VINSEUM, en col·laboració amb Els Juliols de la Universitat de Barcelona, ha presentat avui el nou curs "D'arts i vins", que en aquesta edició busca explorar el maridatge entre les arts i el món del vi: “Cada dia són més les propostes que des del món del vi cerquen el maridatge amb les arts i amb experiències singulars d’interrelació entre els sentits i les emocions. És per aquests motius que ens proposem explicar i viure el lligam entre diferents arts i el món del vi”, es llegeix a la descripció del curs.

Xavier Fornos, director del VINSEUM, ha destacat que la programació d’aquestes formacions és el resultat d’un procés de reflexió entre la coordinació del curs i l’equip tècnic del VINSEUM, i que això ha resultat en una temàtica que es vincula de forma molt directa amb el relat del museu.

Joan Cuscó, coordinador del curs i professor del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona, ha destacat que en aquesta edició es durà a terme un curs menys tècnic, que posa el focus en els valors culturals del món del vi. També ha volgut subratllar que el curs s’adreça a persones interessades en el món del vi sense formació específica, a professionals o a estudiants.

Gemma Romeu, regidora d'Educació i Turisme de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha remarcat que aquest curs servirà per “potenciar Vilafranca com a Capital del Vi i per formar persones en el món del vi i que coneguin els atractius de Vilafranca com ara el nou Vinseum”. També ha fet un recordatori sobre la dotació d'un total de deu de beques per aquelles persones que ho necessitin.

 

Curs: D'arts i vins

Dates: del 8 al 12 de juliol 

Horari: de dilluns a divendres de 16:00h. a 18:00h. i de 18:30h. a 20:30h.

Lloc: VINSEUM. Vilafranca del Penedès 

Oberta la matrícula a: https://www.il3.ub.edu/ca/juliols/arts-i-vins

Cada dia són més les propostes que des de dins el món del vi cerquen el maridatge amb les arts i amb experiències singulars d’interrelació entre els sentits i les emocions. És per aquests motius que ens proposem explicar i viure el lligam entre diferents arts i el món del vi. També el lligam entre artesania, creació i creativitat ja darrer del mot “art” hi ha el concepte “ars” que també implica una manera de pensar, de veure i de sentir el món. I això vol dir que el curs té dos nivells que s’aniran interrelacionant al llarg de les deu sessions: el més pràctic sobre allò que es fa en els nostres dies per vincular l’experiència de vins i arts tenint en compte disciplines artístiques diferents (des de la literatura fins el cinema ) i aquell marc conceptual que relliga la feina de fer un bon vi amb la feina de crear i amb la necessitat dels humans de ser creatius per a donar més força a les nostres emocions, sentiments i passions.

Professorat:

Joan Cuscó i Clarasó. Professor Departament d’Història de l’art. Universitat de Barcelona
Bàrbara Mesquida (filòloga i enòloga) i Agnès Vanrell (rapsode). Celler Mesquida.
Ivan pintor (doctor en comunicació audiovisual). Universitat Pompeu Fabra
Pilar Carbonell i Anna Rovira. Responsables de la Galeria d’Art Palma XII.
Roser Vernet i Claustre Grau. Centre Quim Soler.
Ignasi Roviró (filòsof). Universitat Ramon Llull.
Giuseppe Costa (músic i productor) i responsable de Caves Llopart.  
Pau Sabaté (hel·lenista i traductor).
Montse Serra (responsable de Vibop).

Sessions:

1. Embriaguesa i creativitat: d’Aristòtil a Beethoven i Picasso (teòrica)
2. Poetitzar el vi. L’experiència del Celler Mesquida Mora (teòrica-tast)
3. Maneres de veure el cinema del vi (teòrica).
4. Palma XII. Art contemporani, vinya i vi (visita)
5. Una tarda amb Quim Soler. Qui som i què fem (teòrica).
6. Una tarda amb Quim Soler. Maridatge (tast).
7. L’embriaguesa en la pintura contemporània (teòrica).
8. Crear música a partir d’un vi (teòrica-tast)
9. Una tarda amb Vibop. Els clàssics i el vi (teòrica-tast)
10. Una tarda amb Vibop. La col·lecció envinats (teòrica-tast)

Per sol·licitar una beca cal escriure un correu a joancusco@ub.edu