Montrubí s'enduu el gran premi de l'enoturisme català

El gran premi de l’edició ha fet cap a l’Alt Penedès, a un projecte ubicat a Font-Rubí que ha anat completant la seua oferta enoturística al llarg dels darrers anys. Els inicis foren al celler, especialment reconegut per la seua ferma aposta pels vins de sumoll, entre altres varietats locals; van continuar amb la reforma d’una antiga masia que hi ha al costat mateix del celler, on han posat en marxa un restaurant, i van tancar el cercle amb la inauguració d’uns allotjaments rurals de gamma superior. De fet, el premi que l’ha catapultat fins a dalt de tot del podi ha estat el de millor allotjament per la Casa Gran 1771 Boutique Winery Hotel (5*), i a partir d’aquí, d’entre la resta de grans premis, el jurat va arribar, per unanimitat, a considerar que aquest havia de ser el gran premi de la tercera edició dels Vinari d’Enoturisme. Per diversos motius.

“Ha aconseguit tenir un reconeixement de complex turístic 5 estrelles partint de les cases que hi havia al barri de l’Avellà de Font-Rubí, per tant, estem davant una recuperació de patrimoni històric”. Però a més a més, també s’ha valorat el fet d’incorporar un equipament a la xarxa turística del territori d’un “alt nivell de qualitat, recuperant l’estructura i la història dels edificis, conservant els habitatges existents i, per tant, la història del petit nucli urbà on està ubicat el celler, oferint al visitant la coherència i un relat d’autenticitat i qualitat  dels seus vins també en la seva proposta d’allotjament”.

Tots els premis, per categories
  • Premi Vinari a la Millor activitat enoturística en àmbit medi ambient i sostenibilitat: Experiències al Priorat de Siurana Tours Agència de Viatges (Montsant Natura SL) de Cornudella del Montsant, al Priorat.

Es tracta d’una agència de viatges amb mirada local que fa valdre els productes de km0 i els productors acreditats, que promou els productes de territori des del territori amb propostes d’alt compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient.

  • Premi Vinari a l’activitat enoturística més innovadora: La visita al celler Mas Llunes de Garriguella, a l’Alt Empordà

Una experiència sensorial amb tast immersiu, en un entorn únic com és la sala de botes del celler, tot combinant llums, música i projeccions audiovisuals. Tot un joc de maridatge de sentits on també tenen paper important l’escenògraf i el compositor, a més a més PER DESCOMPTAT dels mateixos vins.

  • Premi Vinari a la millor activitat enoturística SOLIDÀRIA: Vi Vi Vi Solidari del celler Empordàlia de Pau (Alt Empordà) en favor de Sant Joan de Déu

Per què el vi marida perfectament bé amb la solidaritat, i de fet, cada cop és més habitual trobar cellers que decideixen organitzar activitats en benefici de causes socials. Aquesta activitat que combina vi i música (vi, violí i violoncel) va emocionar el públic del celler Empordàlia, alhora que recaptava diners en benefici de la ingent tasca que fa l’Hospital Sant Joan de Déu.

  • PREMI VINARI A LA MILLOR EXPERIÈNCIA ENOTURÍSTICA dins dels àmbits Cultural, Social i Esportiu: Abadal Wine Experience & Christmas Market (Bages)

Un projecte singular i original que recupera els tradicionals mercats de Nadal utilitzant el vi com a reclam, però amb una important participació de productors locals artesans i gastronòmics que s’acompanyen de música i concerts al celler.

  • PREMI VINARI A LA MILLOR EXPERIÈNCIA ENOGASTRONÒMICA: Visita Gourmet Plus del Celler Cooperatiu Sant Miquel de Batea i Restaurant Miravall (Terra Alta).

Un projecte que és reflex d’una aliança de valor. Una col·laboració entre un celler, la Cooperativa de Batea, i un restaurant del mateix municipi, el Miravall, que permet excel·lir en una proposta de producte de proximitat.

  • PREMI VINARI A LA MILLOR VISITA ENOTURÍSTICA i experiència de tast de vins: Visita Història i Vi del celler Finca Viladellops (Penedès).

Un projecte d’arrels profundes que explica part de la història de Catalunya a través de les diverses generacions. Precisament, s’ha volgut reconèixer la història mil·lenària d’un territori a través d’una activitat on el vi fa de guia pel paisatge i pel llegat d’una família, la família Desvalls, a través de productes singulars i molt identitaris de la zona del Garraf.

El jurat de la tercera edició

Aquesta tercera edició ha comptat amb un jurat de luxe, que ha avaluat un per un tots i cadascun dels projectes presentats a certamen. Es tracta de:

  • Ester Garcia, Administradora General de l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca i former directora de l’Escola d’Enoturisme; 
  • Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme
  • Lluís Tolosa, sociòleg, editor de Tolosa Wines i escriptor especialitzat en enoturisme – recentment premiat com a millor prescriptor del vi per la seua contribució al sector enoturístic 
  • Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme
  • Begoña Fernández, Coordinadora de les Àrees de Turisme i Internacional de l’Escola Enoturisme de Catalunya
  • Damià Serrano, director de Màrqueting d’Experiències i Investigació de l’Agència Catalana de Turisme
  • Zaida Semprún, responsable d’Enoturisme de Família Fernandez Rivera.
  • i el director dels Premis Vinari, Ramon Roset.

“Enguany, la quantitat i qualitat de candidatures ha estat especialment estimulant, bona mostra de la gran vitalitat de l’enoturisme a Catalunya”, apuntava Lluís Tolosa fent balanç de l’edició. Hi coincidia Daniel Brasé, tot afegint que les propostes a què s’han enfrontat enguany “són molt atractives i hem hagut de transaccionar molt”. “Enguany hem estat molt coincidents amb les propostes guanyadores”, comparteixen tant Ester Garcia com Ramon Roset.

Els Premis Vinari d’Enoturisme estan organitzats per Vadevi i compten amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Nissan, Ara Lleida Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Enguany hem d’agrair especialment la col·laboració del celler Perelada.