El Departament d'Agricultura ha abonat 4,4M€ pels ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya aquesta campanya
L’objectiu d’aquests ajuts sectorials és pal·liar les debilitats detectades en el sector vitivinícola per a adaptar-lo al canvi climàtic i fer-lo més sostenible
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha completat els pagaments de la campanya, amb un darrer pagament durant la primera quinzena del mes d’octubre d’1.371.833 euros a 243 viticultors corresponents a les sol·licituds dels ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya de l’any 2023. També s’ha efectuat pagaments dels anys 2019, 2020, 2021, i 2022.
Amb aquests pagaments i els que s’han realitzat durant la campanya 2024 (16/10/23-15/10/24) finalment s’ha abonat 4.428.419 euros a 789 viticultors.
Això ha estat possible per l’esforç de tots els agents implicats en la gestió dels ajuts (grups de reestructuració, equips de suport al territori, i persones del Departament d’Agricultura) que des de la fase de sol·licituds fins a la de pagaments, passant per l’execució de tots els controls, garanteixen una correcta utilització dels fons comunitaris.
Total d'aquests pagaments:
|
Import (euros) |
Nre. beneficiaris |
Anys anteriors |
32.471 |
11 |
Any 2020 |
92.924 |
20 |
Any 2021 |
420.098 |
111 |
Any 2022 |
577.808 |
135 |
Any 2023 |
3.305.118 |
512 |
Total |
4.428.419 |
789 |
El Pla de Suport al Sector Vitivinícola (PASVE) s’ha integrat al nou Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 (PEPAC) com a Intervenció Sectorial Vitivinícola (ISV), que té un finançament 100% de la Unió Europea.
Tal com s’estableix al PEPAC, l’objectiu d’aquests ajuts sectorials és pal·liar les debilitats detectades en el sector vitivinícola per a adaptar-lo al canvi climàtic i fer-lo més sostenible. A la vegada es vol modernitzar les explotacions vitícoles i els cellers.
Entre les mesures de la Intervenció Sectorial Vitivinícola, hi ha les actuacions previstes en l'ajut a la reestructuració i/o reconversió de la vinya que, a més de mantenir l'objectiu de períodes anteriors de reforçar una estructura vitivinícola competitiva i afavorir la modernització de les explotacions vitícoles i l'adequació varietal a les noves tendències del mercat, incorpora l'exigència d'afavorir una producció més sostenible, i afegeix als seus objectius la protecció del medi ambient, l'adaptació al canvi climàtic, la millora de la sostenibilitat dels sistemes i processos de producció, la reducció de les conseqüències mediambientals en el sector vinícola, i l'estalvi i millor eficiència energètics.
A més, amb la Intervenció Sectorial Vitivinícola s’intensifica la promoció de productes vitícoles a tercers països per a donar sortida a la producció, i la destil·lació de subproductes permet continuar contribuint a la retirada ordenada i sostenible.
Per a més informació: