El nou VINSEUM obre portes amb rècord d'usuaris i usuàries al 2024
L'any 2024 el VINSEUM va acollir 66.286 persones, aconseguint per tercer any consecutiu una xifra rècord d'usuaris. El museu suma més de 12.000 persones als usuaris totals de 2023, el que suposa un increment de públics del 22%.
Aquest matí s'han presentat les dades en roda de premsa, amb el director de Vinseum, Xavier Fornos, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, i el responsable de les activitats de Vinseum, Jordi Ribas.
Les activitats culturals sumen un total de 20.718 assistents, destacant-ne 7.571 com a públic d'activitats externes. L'activitat educativa ha augmentat la participació i preveu seguir creixent amb la posada en marxa del nou catàleg d'activitats pedagògiques per a públic escolar i les habituals col·laboracions amb entitats com la xarxa d'Escoles Amigues, amb qui s'organitza el Petit Congrés o la presentació de TRECs.
L'exposició temporal "129 vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca", que finalitza el pròxim 2 de març, porta acumulades 5.526 visites de l'any passat. Una de les novetats de les exposicions temporals a la capella és l'increment total d'hores i dies d'obertura al públic, facilitant així l'accessibilitat. Les persones usuàries de la taverna també s'incrementen respecte l'any anterior i arriben a 17.757. Val a dir que el servei de taverna també ha incrementat les hores d'obertura, adequant-se a l'horari d'obertura al públic del museu.
Per la seva banda, la Casa de la Festa Major ha registrat 7.255 visites, la millor dada des de la seva reobertura l'any 2021. Una demostració més del fort múscul de la cultura vilafranquina.
La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha aprofitat l'acte per entregar al director del Vinseum el certificat de Millor Museu del Vi d'Europa 2024 i ha destacat l'activitat que s'hi realitza, "perquè el museu és una finestra al món".
Vinseum a plena marxa!
El 2025 es el primer any on les noves exposicions i la programació cultural del museu es despleguen de manera complerta, coincidint amb la nova programació educativa i la nova web. El VINSEUM encara l'any amb moltes ganes de lluir tota la feina feta el darrer any i el calendari de 2025 preveu una activitat cultural constant, on destaquen la continuïtat de moltes de les activitats habituals com són els dos grans festivals organitzats pel museu: el VilaPensa, una nova edició del festival de pensament i filosofia que del 7 al 13 d'abril tornarà a omplir el mes d'abril d'actes, i que enguany tindrà com a fil conductor "El jo trencat", i el Most Festival, que del 6 al 16 de novembre projectarà les millors pel·lícules relacionades amb el món del vi.
El plat fort de la programació cultural 2025 serà la nova exposició temporal a la capella de Sant Pelegrí, que amb el títol "Les mans del vi. Oficis contemporanis del món de la vinya i del vi" es podrà visitar a partir del 16 de maig. La mostra, que presenta quins són els oficis contemporanis del món del vi, portarà tot un seguit d'activitats vinculades que es desplegaran al llarg de 2025. L'exposició també consolida la nova dinàmica en el museu: els eixos temàtics de l'exposició determinen per un llarg període totes les accions amb els públics, sobretot en l'àmbit educatiu i complementant de manera única totes les altres accions de difusió del museu.
Entre la programació d'activitats pròpies del museu destaquen els cicles de tastos de vins (alguns dels quals ja van començar amb la inauguració del museu, al novembre), amb tastos mensuals dins dels cicles Tastos d'estrella i Tastos amb DO.
Un any mes VINSEUM treballarà conjuntament amb diferents entitats per programar conjuntament accions al museu. Entre elles hi trobem Jazzclub Vilafranca, La Gueralda, Llibreria La Cultural, lnstitut d'Estudis Penedesencs i el Centre Excursionista del Penedès.
Programa educatiu
El nou programa educatiu concep l'exposició com a recurs indispensable per a connectar el passat amb el present i provocar la reflexió i el debat actuals sobre els reptes de futur que han de permetre la millora del món que ens toca viure. El nou projecte comptarà amb 12 activitats vinculades a l'exposició permanent que tenen en comú la connexió entre el passat i el present de la nostra terra. De moment aquesta és la primera part que ja esta en marxa: Finestres de l'art, Camí de (vi)da, L'habitació del darrera, Marietes a la vinya!, de Bacus a tu i Buscant arrels.
Les primeres activitats programades aquest any i obertes al públic general són:
El taller familiar Emmirallem-nos amb el nou VINSEUM!, que es farà els dissabtes 25 de gener, 15 de febrer i 22 de març, per a nens i nenes de 6 a 12 anys amb acompanyant adult. Més informació i entrades a entrades.vinseum.cat.
La presentació de TRECs d'Escoles Amigues, que es farà el dijous 6 de març, a les 18h, a l' Auditori del VINSEUM. Accés lliure amb reserva prèvia a entrades.vinseum.cat. Enguany hi participaran alumnes de l'Escola Montagut, l'lnstitut Alt Penedès, l'lnstitut Eugeni d'Ors i l'lnstitut Milà i Fontanals de Vilafranca, i del Col·legi Sant Josep i l'Escola lntermunicipal del Penedès de Sant Sadurní d'Anoia.